Església Sant Joan Baptista

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Conca de Barberà

Municipi: Vallclara

Adreça: Plaça de l'Església

Descripció:
L'actual església de Sant Joan Baptista és una construcció d'estil barroc, construïda el segle XIX, que es va edificar sobre una església romànica anterior.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església.

Estil: Barroc

Datació: 1805-1814

Localització: En el centre del nucli urbà

Descripció:

Església de creu llatina, absis poligonal a l’exterior i quadrangular a l’interior, cor als peus i coberta exterior a doble vessant. La façana presenta una portalada formada per dos pilars (llisos) i capitell jònic que aguanten una llinda sobri i sense decoració. A la part superior s’hi pot veure una fornícula buida, amb un frontó triangular i una rosassa. La part més superior de l’edifici trobem un frontó triangular molt més gran del que hi ha damunt de la fornícula a l’interior del qual també hi ha un altre rosassa, però molt més petita que l’anterior. A la part esquerra trobem el campanar, octogonal en els pisos superior, sense ornamentació i cobert amb cúpula. A l’interior hi destaca l’altar major neoclàssic (1862), restaurat el 1982, el medalló en baix relleus que representa a Sant Joan predicant al Jordà, el Banquet d’Herodes i Salomé, i la lipsoteca de fusta conservada al Museu Episcopal de Vic.

Notes històriques:

Bastida sobre l’anterior romànica. De la primitiva se sap que en els anys 1279 i 1280 el rector satisfeu 30 sous en concepte de dècima papal. El segle XV era de col·lació de l’arquebisbe de Tarragona. L’any 1936 es va haver de reconstruir la cúpula i les cornises del campanar a causa dels efectes de la caiguda d’un llamp que havia tingut lloc uns anys abans. Els autors de les obres van ser els paletes de la vila Pere Vinyals i Masó i el seu fill Pere Vinyals i Alentorn. Uns anys més tard aquests mateixos paletes van fer la nova coberta de l’església. Durant el tercer trimestre de 1999 es va restaurar l’Altar de Sant Antoni i es va col·locar una nova imatge del Sant.

Tipus: BCIL

Disposició: Normas de planteamiento urbanístico

Data disposició: 26/07/2010

Publicació: DOGC 03/11/2010

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

Morera Llauradó, E.1857: Tarragona Cristiana, Aris e hijo.

Liaño, E. 1983: Inventario artístico de Tarragona y su provincia, Madrid, Ministerio de Cultura.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte. Parròquia

Adreça: Plaça de l'Església

Telèfon: 977 869 212 Ajuntament

Fax: 977 869 221 Ajuntament

Lloc web: http://patrimoni.serviconca.org/monuments/detall.php?id=1061

Adreça electrònica: ajuntament@vallclara.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.377463], [0.982287]