Balneari de Vallfogona

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Conca de Barberà

Municipi: Vallfogona de Riucorb

Adreça: Carretera del Balneari s/n

Descripció:
Edifici d'estil eclèctic edificat l'any 1901-1902 pels germans Miquel i Antoni Piera. És el nucli del Balneari de Vallfogona.

Tipus monument: Edifici civil. Balneari.

Estil: Eclecticisme.

Datació: 1901-1902

Localització: Carretera de Vallfogona a Santa Coloma de Queralt.

Descripció:

Edifici construït l'any 1901-02 pels germans Miquel i Antoni Piera, aprofitant les aigües minero-medicinals que brollaven en la zona del riu Corb. Està situat a un parell de kilòmetres del poble, la font Gran (o Pudenta) i la font Petita (o Salada). El balneari segueix un estil historicista de caràcter eclèctic. Hi ha molts elements que recorden l'arquitectura medieval, com la galeria amb arcs de mig punt. També presenta finestres esqueixades amb llancetes, de reminiscència gòtica, així com algunes obertures en forma d'espitllera. L'edificació es realitzà en forma de H, resultat de vàries ampliacions, en què es disposen les instal·lacions del balneari, restaurant, cuines, instal·lacions hidroteràpiques, etc. Al voltant del complex del Balneari es van disposar un seguit de xalets modernistes-noucentistes, així com l'hotel Regina, o el parc del Balneari amb una petita presa. 

Notes històriques:

El balneari va ésser fundat per Mn. Miquel Piera i Martó, arrel d'una visita per prendre les aigües ja conegudes des de mitjans del segle XIX, i conjuntament amb el seu germà Antoni Piera són els impulsors de l'establiment. L'any 1901 es projecta i construeix el balneari i comença a funcionar amb gran concurrència de públic per tal de gaudir de les noves instal·lacions de dutxes, polvoritzacions, dutxes de vapor, etc. Paral·lelament es procedeix a la plantació del gran parc, la seva ordenació donava suport a les altres construccions posteriors i implantació de serveis públics. Entre 1913 i 1916 es fa la nova carretera d'accés, es construeix el pont actual i es construeixen nous xalets a la urbanització. Durant una segona etapa del balneari (1921-36) es basteix un nou cos d'edifici, es modernitzen les sales d'hidroteràpia, i agafen nova embranzida en les obres de construcció de nous xalets i hotels. Després del parèntesi de la Guerra Civil, el 1944 es posen en servei els nous xalets i es millora la instal·lació de captació i subministrament d'aigua corrent. Després d’una etapa marcada pel descens de l’ocupació als anys 60, la reactivació de l’hotel del balneari ha permès recuperar la intensitat de les visites, amb renovacions dutes a terme de manera continuada des del 1992.

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo.

Bibliografia:

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura noucentista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Diputació de Tarragona, 2011.

 

Accés: Fàcil..

Ús i funció actual: Hotel Balneari de Riucorb.

Adreça: Carretera del Balneari s/n

Telèfon: 977 880 025

Fax: 977880443

Lloc web: http://www.hotelbalneari.com/

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.563843], [1.258251]