Castell de Vallfogona

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Castells

Comarca: Conca de Barberà

Municipi: Vallfogona de Riucorb

Adreça: Plaça de l'Església

Descripció:
El castell de Vallfogona es situa a la Plaça de l'Església i actualment té funció d'habitatge. Ja està documentat en el segle XII, i es considera que podia ser obra dels templers.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Militar. Castell.

Estil: Obra popular.

Datació: Segles XII-XIII i XV-XVI.

Localització: Nucli històric de Vallfogona de Riucorb.

Descripció:

En els seus inicis devia ser un grandiós casal aïllat, emmurallat i resguardat per un baluard amb rampa i coronat de merlets. A més, contenia bons cellers i casals espaiosos per a acomodar-hi els fruits del delme dels senyors i fúnebres presons, emblema de jurisdicció dels senyors. Amb el temps ha estat molt transfomat, amb merlets i garites que li atorguen un fals aire medieval. A l'interior es conserva una sala amb arcades i capitells, probablement del segle XIII. A l’exterior es conserven algunes finestres i portes antigues, entre elles una de 1579 amb l'escut del comanador Rafael Xammar i d’Agullana. També ha patit el reaprofitament de molts dels seus elements en la construcció de cases de la part alta del poble. Actualment sols resten murs de paredat i carreus de pedra picada i una sèrie d'obertures irregulars.

 

Notes històriques:

Castell que degué ser construït cap al segle XI, al moment de la conquesta, tot i que no hi ha documentació escrita fins al 1116, quan era propietat de la família Oluja. El 1191 va passar a mans dels templers, que el van posseir fins a l'extinció de l'orde. El 1416 els hospitalers feren restaurar el castell, que continuà com a cap de comanda fins el 1811, dita comanda de Vallfogona de Comalats. Els comanadors tenien tot el domini i jurisdicció per compra feta al rei Pere III el 1312, i per això tenien forques dins el terme i hi exercien un domini total.

 

Tipus: BCIN, monument històric.

Disposició: Decret.

Data disposició: 22/04/1949

Publicació: BOE 05/05/1949

Titularitat: privada

Estat de conservació: Dolent.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Habitatge.

Adreça: Plaça de l'Església

Telèfon: 977 880 000 Ajuntament

Fax: 977 880 000 Ajuntament

Lloc web: http://www.vallfogona.altanet.org/llocsinteres.php

Adreça electrònica: ajuntament@vallfogonaderiucorb.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.563190], [1.235892]