Església de Santa Maria

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Conca de Barberà

Municipi: Vallfogona de Riucorb

Adreça: Plaça de l'Església

Descripció:
Església gòtica amb elements romànics i renaixentistes. Es tracta d'un edifici de nau única, amb capelles a tots dos costats i coberta de volta de canó apuntada. Francesc Vincenç Garcia va fer diverses obres en estil renaixentista.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església.

Estil: Gòtic amb elements romànics i renaixentistes.

Datació: Segles XII-XIX.

Localització: Nucli històric de Vallfogona de Riucorb.

Descripció:

El temple parroquial era una església d'estil romànic amb volta de canó, de la que tan sols resta la portada. Té elements gòtics i d'èpoques posteriors que indiquen moltes reparacions. El material de construcció de l'església son carreus ben treballats. En el costat dret s'aixeca la torre del campanar, de planta quadrada, quatre obertures d'arc de mig punt i quatre cossos separats per motllures. Quant a la portalada romànica, està formada per una arquivolta de grossa motllura amb àbac i columna a cada costat en la qual foren substituïts els capitells per unes impostes. Aquesta portalada procedeix de l'antiga ermita de Sant Pere dels Bigats.

L’edifici és d'una sola nau capçada a llevant per un presbiteri afegit al segle XIX. La nau actual mesura 16 m de llargada per 8 d'amplada i 8 d'alçada. Està coberta amb una volta de canó de perfil apuntat, i a ambdós costats de l'església primitiva s'han obert capelles laterals: al costat del presbiteri la de Sant Llorenç, que era propietat dels senyors del castell. La portada originària estava situada en el costat nord, on ara hi ha la capella de Santa Bàrbara. A la capella gòtica, construïda l'any 1347-48 que posteriorment passà a ser la sagristia, té un anyell pasqual com element destacat. Al lateral esquerre hi trobem el portal d'en Garcia que donava entrada a l'església en temps del mossèn Garcia i que és d'estil plateresc. En aquest també es pot observar l'escut del mossèn. El 2010 es va reconstruir l'escultura de Sant Pere de la Teulada.

Notes històriques:

Aquest temple va pertànyer des de la conquesta cristiana al Bisbat de Vic. La primera referència data del 1188, quan Gombau d'Oluja i la seva muller Ermengarda, senyors del castell de Vallfogona, donaren a l'església el lloc i al capellà una peça de terra tocant a l'església per fer-hi un cementiri i cases. El 1191 s'hi fundà un benefici en determinar Gombau d'Oluja que, un cop hagués mort, els templers establissin a l'església un sacerdot perquè oficiés misses cada dia. La primitiva església romànica fou reformada i ampliada a finals del segle XIII. El 1311 es començà, per iniciativa del capellà Bernat Elies, el cementiri dels preveres, construït sota el porxo que aixoplugava la porta d'accés a l'edifici. L'edifici fou molt reformat al segle XIV. Entre 1366 i 1371 es bastí la capella de Santa Caterina. Entorn del 1385 l'escultor Jordi de Déu féu un retaule de pedra per a la capella de la Concepció, amb escenes de la vida de Maria, del qual modernament s'ha trobat una part.

La segona fase de reformes a l'església es fa al segle XVII, mentre era rector de la parròquia Francesc Vicenç Garcia. Es pot destacar la inauguració de la capella lateral dedicada a Santa Bàrbara el 16 de maig de 1617 i la construcció de l'actual torre del campanar entre el 1760 i 1765. 

 

Per últim, al segle XIX s'hi afegí el presbiteri.

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo.

Bibliografia:

FUGUET, J.: L'arquitectura dels templers a Catalunya, Dalmau Editors, Barcelona, 1995 pàg. 222-225

Futlletó: Un recorregut pel poble.

 

Accés: Bo.

Ús i funció actual: Culte. Parròquia.

Observacions:

Entre el 1607 i el 1621 fou rector de la parròquia el famós poeta Francesc Vicenç Garcia, conegut com "el rector de Vallfogona", que féu importants reformes.
A la capella del Santíssim trobem el retaule gòtic de Santa Maria, obra realitzada per l’escultor Jordi de Déu al segle XIV (contractat l’any 1385) que era situat originàriament a la capella de la Concepció.,
A la capella de Santa Bàrbara, construïda per Francesc Vicenç Garcia l'any 1617 hi afegí el retaule de fusta i un frontis de pedra amb quatre columnes salomòniques.
 A la capella de Sant Llorenç s'hi pot veure l'escut del comanador hospitaler fra Joan de Montsuar (1530).
En la capella lateral esquerra es troba una lLàpida de l'escolà del Rector de Vallfogona (1614).

Adreça: Plaça de l'Església

Telèfon: 977 880 000 Ajuntament

Fax: 977 880 000 Ajuntament

Lloc web: http://patrimoni.serviconca.org/monuments/detall.php?id=1332

Adreça electrònica: ajuntament@vallfogonaderiucorb.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.563026], [1.236214]