Molí de la Cadena

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Molins

Comarca: Conca de Barberà

Municipi: Vallfogona de Riucorb

Adreça: Carretera de Guimerà, cruïlla camí de Fonoll.

Descripció:
Molí fariner situat en un clar vora el riu Corb. El molí conserva tant l'estructura productiva com l'habitacle, i ha estat objecte de restauració en dates recents, garantint la seva conservació.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Industrial. Molí fariner.

Estil: Obra popular.

Localització: Vora la carretera de Guimerà a Vallfogona, en la partida de la Cadena, al marge esquerre del riu Corb.

Descripció:

El conegut com a Molí de la Cadena és, en realitat, un conjunts format per diversos molins, el Molí de Baix, el de Dalt i el Nou, dels quals actualment sols és veuen el molí Nou i el de Dalt. Aquests es troben just on s’ajunten el riu Corb amb el riu Seniol, i han estat restaurats en data recent, de manera que es manté l’estructura productiva del molí, que a l’interior manté una coberta d’arcs ogivals i una altra d’arcs diafragma, i la part de l’habitatge.

Estan obrats amb pedra vista, un paredat característic d’aquest sector de la Conca de Barberà, definit per pedres força regulars similars a carreus de mida petita. L’accés a l’edifici principal és per un portal de mig punt adovellat que conserva dos escuts heràldics a ambdós laterals de la clau. Per sobre de la planta baixa trobem fins a tres pisos d’alçada, il·luminats per finestres rectangulars de llinda i, sobre la porta, un matacà. L’edifici està rematat per una coberta de teules a dues aigües, i als costats té annexats dos cossos de menor alçada, de només planta baixa i primer pis, que tenen accés per una porta d’arc escarser i una porta de llinda i brancal de carreus, respectivament.

A prop hi trobem una xemeneia que va fer funcionar els molins en l’època de la Revolució Industrial amb vapor degut a la falta d’aigua en els torrents.

 

Notes històriques:

Palau (1992, 19) assenyala que el molí de Dalt podria ésser el que al segle XII es coneixia com molí "Solicrup". El 1178 va passar al domini dels Templers.

 

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo.

Bibliografia:

Torres, J. 1986: Els molins de Riu Corb

Fulletó: Un recorregut pel poble.

 

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Habitatge.

Adreça: Carretera de Guimerà, cruïlla camí de Fonoll.

Telèfon: 977 880 000 Ajuntament

Fax: 977 880 000 Ajuntament

Lloc web: http://www.vallfogona.altanet.org/

Adreça electrònica: ajuntament@vallfogonaderiucorb.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.560534], [1.219564]