Ermita del Roser

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Ermites

Comarca: Alt Camp

Municipi: Vallmoll

Adreça: Camí de Vallmoll a Puigpelat

Descripció:
Ermita sota l'advocació de la Mare de Déu del Roser. El 1925, l'arquitecte modernista Josep M. Jujol hi dirigí una notable restauració. Hi destaca el retaule renaixentista de 1580.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Ermita

Estil: Renaixentista

Datació: Segles XVI-XX

Localització: A l'extrem nord-est del nucli urbà de Vallmoll, a prop de la carretera de Valls, al camí de Puigpelat

Descripció:

És un edifici d'una sola nau amb quatre trams i cambril i els elements de suport són pilars, amb els arcs apuntats. La façana és senzilla amb distribució simètrica. Dues finestres rectangulars se situen a banda i banda de la porta d'accés rectangular, damunt la qual hi ha una imatge de la Mare de Déu del Roser en ceràmica i la rosassa lobulada. Un espadat corona la façana. La coberta és a dues vessants de teula. El material emprat és la pedra. El conjunt mostra decoració pintada i esculpida, inspirada en la flor que dóna nom a l'ermita.

El retaule major de l'ermita fou fet i acabat el 1580 pel pintor d'orígen francès Jaume Bazin, d'estil renaixentista (representa els misteris del rosari). Té una estructura arquitectònica dividida en retaulons separats horitzontalment i vertical per franges i columnes amb decoració esculpida. Els retaulons representen els misteris del rosari, a més de les imatges de Sant Domènec i Sant Roc i, als guardapols laterals, les dels Evangelistes. El conjunt s'estructura en cinc cossos horitzontals. L'inferior mostra relleus amb símbols litúrgics. En el segon, centrada, hi ha una obertura d'arc de mig punt que permet veure la imatge de la Verge situada al cambril. A partir del tercer cos l'ordenació es fa decreixent per culminar en un petit frontó triangular. El retaule és de fusta daurada en els relleus i pintada en els retaulons. Fou restaurat el 1959. La talla de la fornícula central era de fusta policromada, obra de la fi del segle XVI, tot i que una llegenda tardana volia que es tractés d'una imatge trobada a la font de la Mare de Déu.

Notes històriques:

Els terrenys on s'alça l'ermita foren cedits per la baronessa Catalina de Burguès i de Pacs, resident a Mallorca, el 1562. La primera pedra fou col·locada el 1562, i fou beneïda el 1566. S'encarregà de la construcció el mestre de cases Guillem Godó de Riudoms, i  fou finançada pel consell i el rector de la vila, i diversos particulars. Li va ser adscrita el 1594 la confraria del Roser, i s'hi feren reformes el 1594 i el 1786. El 1639 s'hi afegí la casa de l'ermità, el 1768 la sagristia i el 1826 el cambril. El 1795 s'hi havia afegit un cor que fou enderrocat el 1925, quan l'arquitecte Josep M. Jujol hi dirigí una restauració important, amb la col·laboració, quant a pintures, de R. Ferré, M. Aymerich i C. Pelegrí. El 1967 s'hi féu una nova restauració de les pintures, obra de J. Ferré.

Tipus: BCIL, Bé Cultural d'Interès Local

Disposició: Aprovació definitiva Comissió d'Urbanisme

Data disposició: 28/01/2004

Publicació: DOGC 27/04/2004

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

GAVALDÀ, A.: El Llibre de Vallmoll. Valls: Institut d'Estudis Vallencs, 1983.

Gran Geografia Comarcal de Catalunya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1982.

Monografia de la Ermita de la Mare de Déu del Roser, de Vallmoll. 1935.

Monografia de Vallmoll. Barcelona: Llibreria Religiosa, 1922.

Recull monogràfic i històric de Vallmoll. Vallmoll: L'Ajuntament, 1984.

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Concertada

Ús i funció actual: Culte. Ermita

Adreça: Camí de Vallmoll a Puigpelat

Telèfon: 977 637 195 (parròquia)

Fax: 977 637 243 (ajuntament)

Lloc web: http://www.vallmoll.altanet.org

Adreça electrònica: aj.vallmoll@vallmoll.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.247854], [1.249692]