Capella del Roser

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Alt Camp

Municipi: Valls

Adreça: C/ de La Cort, 24

Descripció:
Petita església situada mig del carrer de la Cort, on destaquen els plafons de rajoles vidriades de la Batalla de Lepant.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església.

Estil: Barroc

Datació: 1612

Localització: Dins del nucli antic de Valls

Descripció:

L'església és d'una nau amb quatre trams i els suport són pilars. La nau central i la capella major es cobreixen amb volta de canó amb llunetes. A l'interior hi han pintures de Català Gomis i escultures de Josep Busquets. Els dos murs laterals tenen uns plafons de rajoles vidriades de principis del s. XVII, formant un conjunt de ceràmiques dels més importants de l'època. La façana, renaixentista, entre mitgeres, està dividida en dos cossos. En l'inferior, de pedra, es troba centrada la porta rectangular coronada per una cornisa. Els brancals estan decorats formant pilastres. En la part superior i damunt la porta hi ha un nínxol amb la Verge del Roser i una obertura amb esgrafiats. L'acabament és una cornisa sinuosa. L'edifici és de pedra i maçoneria arrebossada pintada de vermell anglès.

En aquesta capella es troben, també, una de les joies més preuades del patrimoni vallenc: les magnífiques rajoles vidriades que daten del segle XVII. Aquestes rajoles, d'autor desconegut, representen dos passatges de la Batalla de Lepant, que va tenir lloc l'any 1571 entre turcs i cristians. Aquesta batalla va durar cinc hores i 35.000 homes hi van perdre la vida. Les 2.538 rajoles són repartides en tres plafons: un de petit, situat sota el cor, i dos de més grans, un a cada banda de la nau.

El plafó de la dreta mostra, a vista d'ocell, el començament de la batalla, amb els enemics al fons formant una mitja lluna amb els seus vaixells i, en primer terme, les tropes venecianes i els vaixells de Castella i Lleó. En l'angle esquerre hi ha una imatge de la Verge del Roser que -segons diu la tradició- va ajudar els cristians a guanyar la batalla. A la part inferior central es pot apreciar el vaixell del príncep d'Àustria que sobresurt dels altres pel major detall del dibuix.

El plafó de l'esquerra mostra l'escena -que històricament no va succeir mai- del Papa Pius V donant l'estendard de la Lliga Santa contra Turquia al príncep Joan d'Àustria. L'any 1981 s'inicià la restauració a fons de les rajoles i avui es poden contemplar en tota la seva esplendor.

Notes històriques:

Els procuradors de la Confradia de Nostra Senyora del Roser contractaren el 3 d'agost de 1588 el mestre de cases Jaume Solsona per tal de construir una església en advocació a la Verge del Roser, al mateix lloc on hi havia hagut la de Santa Anna pertanyent a l'hospital del mateix nom. La capella disposava d'un retaule dedicat a la Mare de Déu del Roser, que va ser destruït durant la Guerra Civil.

Aquesta capella, construïda el 1612, no és la que avui veiem, ja que l'estructura es va refer el 1634, any en què van ser-hi col·locades les rajoles valencianes al·lusives a la victòria cristiana en la batalla de Lepant (1571). Experimentà una nova reconstrucció durant el segle XVIII. Les vidrieres de la part alta dels murs laterals es van col·locar l'any 1968.

Tipus: BCIN, monument històric

Disposició: Llei 9/1993 del Patrimoni Cultural Català

Data disposició: 11/10/1993

Publicació: DOGC 1807

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

MARTINELL, C. Capella de Na. Sa. del Roser i ses pintures en rajoles vidriades: aportació a l'estudi de l'arqueologia catalana. Valls: E. Castells, 1924

Historia de la villa de Valls. Valls: Imp. F. Pellisser, 1881.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Capella i sala d'exposicions

Observacions:

En el lloc on es troba actualment la capella del Roser, abans, el 1313, hi ha documentada la de la Santa Creu i Santa Anna.

Adreça: C/ de La Cort, 24

Telèfon: 977 636 003 (Ajuntament)

Fax: 977 612 872 (ajuntament)

Lloc web: http://www.valls.cat

Adreça electrònica: ajuntament@valls.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.284622], [1.249147]