Castell de l'Arquebisbe

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Castells

Comarca: Alt Camp

Municipi: Valls

Adreça: Plaça del Pati

Descripció:
D'aquest edifici d'origen medieval només en queda la portalada.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Militar. Castell.

Estil: Obra popular

Datació: Segle XII - XVIII

Localització: Dins del nucli antic de Valls

Descripció:

A la plaça del Pati de Valls hi ha un edifici totalment renovat però que conserva algun element antic, que és conegut com "el Castell". Va ser anomenat "Castell de l'Arquebisbe" perquè els senyors de la jurisdicció vallenca van ser els arquebisbes de Tarragona. El nom de "El Pati" de la plaça, correspon a l'antic pati d'armes. El castell, amb la funció de casal, va passar a ser propietat de la família Baldric. El primer propietari seglar va ser Pau Baldric, doctor en Filosofia. A l'edifici es va allotjar, el 3 d'abril de 1814, el rei Ferran VII d'Espanya acompanyat d'alguns familiars. En l'actualitat, del castell només resta el portal. 

El Castell, si bé inicialment deuria ser un edifici amb un recinte força petit (probablement una torre amb algunes dependències), amb el pas dels anys va anar patint successives ampliacions que van portar a què a mitjans del segle XIV ocupés la major part de l'espai de l'illa de cases on es troba l'actual portalada, convertit en un castell-palau baix medieval de planta més o menys quadrada, estructurat al voltant d'un pati interior. Cal deixar ben clar que la plaça del Pati no estava inclosa dins del recinte del castell.

Notes històriques:

Castell palau documentat el 1151. L'antic Castell de l'Arquebisbe, convertit en casa senyorial a les darreries del segle XVIII i començaments del següent, era un dels edificis que podíem trobar més característics del seu gènere: contenia valuosos mobles i indumentària del XVIII. En temps de la guerra napoleònica, Pau de Baldric va convertir la seva casa i residència del Castell en Hospital Militar.

Tipus: BCIN, monument històric

Disposició: Llei 9/1993 del Patrimoni Cultural Català

Data disposició: 11/10/1993

Publicació: DOGC 1807

Titularitat: privada

Estat de conservació: Dolent

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: En desús

Observacions:

Text escrit a la placa: "Arc corresponent al portal principal del que fou Castell de Valls, edifici senyorial de l'Arquebisbe de Tarragona, Baró del Camp. La reposició en el seu lloc original s'ha realitzat l'octubre de 1984".

Adreça: Plaça del Pati

Telèfon: 977 636 003 (Ajuntament)

Fax: 977 612 872 (ajuntament)

Lloc web: http://www.valls.cat

Adreça electrònica: ajuntament@valls.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.285820], [1.250714]