Biblioteca Popular del Vendrell

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Baix Penedès

Municipi: Vendrell, El

Adreça: La Rambla, 18

Descripció:
La Biblioteca Popular és una construcció d'estil noucentista projectada per l'arquitecte Ramon Puig Gairalt el 1917, que s'aixeca dominant un extrem de la Rambla.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici públic. Biblioteca.

Estil: Noucentisme.

Datació: 1917-1920

Localització: Nucli urbà.

Descripció:

Aquest projecte d'estil neoclàssic imita un "temple del saber" grecoromà, segons la ideologia de progrés social que impulsava la Mancomunitat de Catalunya. És obra de Ramon Puig Gairalt, un dels dos germans arquitectes impulsors del noucentisme classicista i antiruralista. Com la de Valls, va ser una de les biblioteques populars que es van aixecar arreu de Catalunya, de dimensions petites, però amb un gran arrelament social. L'edifici, de dues plantes, es troba ofegat a una petita illa, entre l'estació de tren, la carretera, els edificis veïns i la Rambla, i permanentment amagat al darrere d'uns grans rètols que amaguen la qualitat de la seva arquitectura. En destaquen les dues portes d'accés amb escalinata i frontó triangular sostingut per dues columnes jòniques i el coronament superior amb dues esferes de pedra a cada cantonada. L'ornamentació de la façana és vertical i dibuixa pilastres amb simulació de carreus, tallades per una cornisa superior horitzontal.

Notes històriques:

Les biblioteques populars sorgiren del gran moviment de normalització cultural i polític representat pel noucentisme i per la Mancomunitat de Catalunya. L'any 1915 i basant-se en un projecte redactat per Eugeni d'Ors, la Mancomunitat, en el procés de recuperació cultural de Catalunya, creà el servei de Biblioteques Populars sota la direcció del sr. Jordi Rubió i Balaguer. L'any següent l'ajuntament del Vendrell acordà al concurs obert per la Mancomunitat per tal de sol·licitar una biblioteca popular per vila. El 7 de desembre del mateix any s'adjudicà la biblioteca demanada al Vendrell. El terreny fou cedit pel sr. Odon Nin, l'arquitecte fou el sr. Ramon Puig i Gairalt i el contractista el vallenc Sr. Salvador Serra. La biblioteca s'inaugurà el 17 d'octubre del 1920 i a l'acte assistí el President de la Mancomunitat sr. Josep Puig i Cadafalch. Al 1925 quedà reintegrada a la Diputació de Tarragona. Al 1978 es produí una ampliació de l'edifici.

Tipus: BCIL

Disposició: 3274-I

Data disposició: 3274-I

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo.

Bibliografia:

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura noucentista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Diputació de Tarragona, 2011.

Accés: Fàcil. Lliure

Ús i funció actual: Biblioteca.

Adreça: La Rambla, 18

Telèfon: 977 66 21 18

Fax: 977 66 21 18

Lloc web: www.elvendrell.net

Adreça electrònica: bm.elvendrell@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.220777], [1.537301]