Casa Benvingut Socias

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Baix Penedès

Municipi: Vendrell, El

Adreça: Avda. Tancat de la Plana, 24

Descripció:
Gran casal d'estil colonial fet construir el 1880 per l'indiano Manuel Marquès Bolet. Destaca la doble galeria porxada amb arcs, que caracteritza la façana. Va ser residència del pianista vendrellenc Benvingut Socias i Mercadé.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Residencial. Casal.

Estil: Colonial.

Datació: Finals XIX.

Localització: Nucli urbà.

Descripció:

La finca coneguda com a Tancat de la Plana és una gran extensió situada a banda i banda de la riera de la Bisbal que va ser adquirida pel diplomàtic Manuel Marquès, que havia fet fortuna a Cuba. La finca, a més del casal, també inclou un molí i una bassa. Manuel Marquès i la seva esposa Anita Bonastre van fer construir la casa d'estil colonial americà, envoltada de jardí amb plantes exòtiques i cultius autòctons.

La casa fou construïda el 1880 pel mestre d'obres Antoni Sabanes quan tornà definitivament d'Amèrica i durant un temps fou la residència del pianista vendrellenc, Benvigut Socias. L’estructura de l’edifici és simètrica, d'estil colonial, amb dos pisos d’alçada i part de la coberta a quatre vessants, on sobresortia una torre cilíndrica. La resta de la coberta és plana rematada per una cornisa i una barana cega que en alguns trams conté balustrades ceràmiques.

La façana principal està formada per nou arcades d'estil colonial americà,  on s'alternen cinc de grans amb quatre de més petites, tant a la planta baixa com al pis. Les últimes arcades de la planta baixa als dos extrems són cegues, una fa funció de garatge i l'altre de continuació de l'habitatge. El sostre és de bigues de fusta i a la galeria de dalt hi ha una barana de balustres. La porta d'entrada, situada al mig de la façana, està envoltada d'unes dovelles de pedra seguint la forma de les arcades de la galeria. La teulada queda amagada per una barana cega, excepte a la part central on trobem el capcer amb l'escut del propietari, Manuel Marquès. Darrera la barana es troba el terrat, amb una part central coberta per teulada a quatre vessants.

La façana de llevant presenta una galeria de cinc arcades. L'arcada central és una porta i les dues arcades que hi ha a banda i banda han estat convertides en finestres, les altres dues arcades situades a cada extrem estan totalment tapiades. Al pis de dalt, damunt la porta central, hi ha una tribuna tancada.

Notes històriques:

La parella formada per Manuel Marquès Bolet i Anita Bonastre no va tenir fills. La casa i la finca van ser llegades en ús de fruit a la seva neboda Blanca Bonastre Giménez ,que es va casar amb el músic vendrellenc Benvingut Socias Mercadé. En morir, la propietat va passar a Joan Maristany Castellà, que ja havia comprat la meitat indivisa de la finca a Teresa de Belza Bonastre, hereva des de 1929. Joan Maristany va vendre la finca el 1953 a Joaquím Sanpere Carreras. El 1967, degut a la gran expansió urbanística de la vila i que ja s'havia aprovat el primer Pla d'Ordenació, la finca fou adquirida per Francesc Sanvicens i Andreu Rovirosa, que la parcel·laren, juntament amb finques veïnes i urbanitzaren la zona. En aquest procés d’urbanització es va enderrocar la portalada, la casa annexa i el molí, als anys 70 del segle XX.

Tipus: BCIL

Data disposició: 21/10/2010

Titularitat: publica

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Habitatge.

Adreça: Avda. Tancat de la Plana, 24

Telèfon: 977 166 400 Ajuntament.

Fax: 977 661 179 Ajuntament.

Lloc web: http://www.elvendrell.net/

Adreça electrònica: ajuntament@elvendrell.net.

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.219802], [1.529966]