Quinta Amèrica (Villa Teresa)

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Baix Penedès

Municipi: Vendrell, El

Adreça: Carretera del Dr. Robert, 55

Descripció:
Casal senyorial amb jardí edificat l'any 1892 per l'indiano Francisco Fernández Zorrilla "l'americano", alcalde del Vendrell el 1916, i casat amb la vendrellenca, per part materna, Francesca Bartolí i Toldrà. Un propietari posterior li va donar el nom que figura en la inscripció de la façana, "Villa Teresa".

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Residencial. Habitatge.

Estil: Eclecticisme.

Datació: Segle XIX.

Localització: Nucli urbà.

Descripció:

És una casa amb un pati adossat a la dreta,on s'hi accedia mitjançant dues grans portalades avui tapiades. Tot l'edifici és recorregut per un sòcol i decorat amb carreus regulars. La zona dedicada a habitatge és composta per quatre plantes. Els baixos presenten dues grans portalades, una de les quals es desfigurada per un magatzem. La planta principal té una gran balconada de ferro forjat amb dues portes balconeres rematades per una motllura. La segona planta, consta de dos balcons sustentats per mènsules i decorats per una franja de decoració geomètrica i una motllura. L'última planta que correspon a les golfes, té finestres aparellades i uns arcs de mig punt cecs. Rematant l'edifici hi ha una cornisa i una barana de pedra. A al part del darrera de la casa i a la banda dreta s'alça una torre rectangular amb obertures d'arc de mig punt, un motllura a la part superior i, com a remat, un cornisa junt amb una barana de pedra.

L'interior de la casa es caracteritza pel caràcter lluminós de les cases cubanes.

Notes històriques:

L'antiga “quinta Amèrica” o l'actual “villa Teresa”, és un edifici quasi centenari, d'estil colonial cubà, avui dia desfigurat a la planta baixa per un magatzem de queviures adossat a un del costats, en el xamfrà amb el C/ de Colom (Casa Cargol S.A. Fàbrica i distribuïdors d’embotits).

L'edifici el va fer construir l'any 1891 Fernández Zorrilla, seguint el model d'una casa que tenia a Matanzas, i l'anomenà "La Quinta América".

 

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo.

Bibliografia:

Inglès i Rafecas, J.M. 1998: "A fer les Amèriques. Dossier", La Fura, 843, 23/29 d'octubre de 1998.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Habitatge.

Adreça: Carretera del Dr. Robert, 55

Telèfon: 977 166 400 Ajuntament.

Fax: 977 661 179 Ajuntament.

Lloc web: http://www.elvendrell.net/

Adreça electrònica: ajuntament@elvendrell.net.

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.222419], [1.538914]