Sanatori Marítim de Sant Joan de Déu

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Baix Penedès

Municipi: Vendrell, El

Adreça: Avda. del Sanatori , 1

Descripció:
Antic hospital antituberculós situat a la platja. El complex estava format per l'edifici i una plaça on hi havia jardins i un llac. Va ser projectat per l'arquitecte racionalista Germán Rodríguez Arias els anys 1927-28 i regentat pels germans de Sant Joan de Déu, tot i que la iniciativa va sorgir de la família Cruset, amb una campanya de recollida de donatius, publicacions d'articles a la premsa, etc. Actualment ha estat rehabilitat com a hotel.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici públic.

Estil: Racionalisme.

Datació: 1927-1929

Localització: Barri de Sant Salvador, al costat de la platja de Calafell.

Descripció:

L'edifici, rodejat per uns murs, té l'accés en una porta que dóna a la carretera de Sant Salvador-Calafell. La portalada amb llinda ens mena cap a una plaça on s'hi troba l'edifici. La plaça té un llac circular amb un brollador i és rodejada per uns bonics jardins. Portats per la perspectiva del conjunt els nostres ulls topen amb l'edifici, al qual s'hi accedeix mitjançant una escalinata. Aquest és compost per un cos central sobresortit i dues ales laterals que presenten una forma de L i consten de dos pisos amb finestres quadrangulars. El cos central té diferents plantes. Els baixos presenten tres portalades amb arc de mig punt, sobre les quals s'hi troba una figura que representa un monjo amb dos nens. A cada banda hi ha dues finestres, damunt les quals hi ha una cornisa. Però la part central de la façana encara presenta una prolongació. Podem veure-hi una rosassa petita, una cornisa amb finestres de mig punt, un rellotge i una torre quadrangular amb finestres allargades d'arc de mig punt.

Notes històriques:

Va ser inaugurat per Alfons XIII el dia 29 de maig de 1929. El 1936 els germans de Sant Joan de Déu que regien aquella institució foren assassinats. Però el sanatori continuà la seva tasca: tractament de formes infantils de tuberculosi, i altres malalties infantils. Abandonat durant el boom turístic dels anys seixanta del segle passat, amb el trasllat del personal a  l'hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona, va ser rehabilitat el 2004 com hotel.

Tipus: BCIL

Disposició: 18-I

Data disposició: 07/11/1996

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Hotel-Balneari.

Observacions:

Actualment ha estat rehabilitat com a hotel de cinc estrelles el que ha permès conservar la fesonomia de l’obra arquitectònica.

Adreça: Avda. del Sanatori , 1

Telèfon: 977 69 42 00

Fax: 977 69 29 99

Lloc web: www.lemeridienra.es/

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.183259], [1.537939]