Mas Pedrafita

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Masos

Municipi: Vila-rodona

Adreça: TV-2444, quilòmetre 4

Descripció:
Masia documentada des d'època medieval que presenta l'estructura típica de la masia catalana: un nucli central primitiu i dependències annexades posteriorment.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Masia.

Estil: Obra popular.

Datació: A partir del 1400.

Localització: A l'oest del nucli urbà de Vila-rodona.

Descripció:

Aquesta masia es troba situada al peu de la carretera de Rodonyà. Presenta l'estructura característica de la masia catalana, amb un nucli central primitiu i dependències afegides posteriorment. El nucli central consta de planta baixa, dos pisos i golfes. A la planta baixa es troben les cuines i estances de servei, i als pisos superiors hi ha el saló-menjador i els dormitoris. A l'últim pis hi ha les golfes. La façana principal es disposava originalment en forma simètrica, actualment modificada en les obertures. Dels cossos annexos és remarcable el celler, de planta rectangular i amb una interessant volta de canó. El material bàsic de construcció és la pedra i les ampliacions són de tàpia.

Notes històriques:

El mas es troba documentat des d'època medieval. La part vella data del 1400, tot i que és en el segle XVI quan adquireix la seva configuració més important. La resta de construccions s'han anat afegint al llarg del temps. Els hereus van tenir el cognom Domingo fins al 1662, quan la pubilla, Ángela Domnigo, es casà amb Jaume Galofré, donant el cognom actual. La font que es troba a la part de darrera de la masia és datada l'any 1869 i el celler té dues inscripcions, a la part interior i exterior, de l'any 1882. El mas té una extensió de 300 Ha de vinya conreades pels masovers.

Tipus: BCIL

Disposició: Aprovació definitiva Comissió d'Urbanisme.

Data disposició: 10/12/2003

Publicació: DOGC, 10/02/2004

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Habitatge

Adreça: TV-2444, quilòmetre 4

Telèfon: 977 638 006 (ajuntament)

Fax: 977 638 643 (ajuntament)

Lloc web: http://www.vila-rodona.altanet.org/

Adreça electrònica: aj.vila-rodona.altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.316093], [1.412775]