Torre d'en Dolça

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Torres i muralles

Comarca: Tarragonès

Municipi: Vila-seca

Adreça: Partida del Mas de Salou, a l'oest de la ctra. de Vila-seca a la Pineda TV-3148, a l'alçada del km 2.

Descripció:
La torre d'en Dolça està situada a la part meridional del terme, a la partida coneguda com el Mas de Salou, actualment un parc públic que duu el seu nom. És una destacada edificació, recentment restaurada, que correspondria a l'antic castell de Salou.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Militar. Torre

Datació: Època medieval

Localització: Es troba a tocar de la carretera que porta de Vila-seca a la Pineda, la TV-3148, a l'alçada del km 2

Descripció:

La torre presenta una planta quasi quadrada, de 10 per 11 m de costat, i construïda amb murs de paredat de 90 cm de gruix. A l'interior encara es conserva l'arrencament d'un arc que tallava transversalment l'espai interior per recolzar el sostre a la planta baixa. Aquí s'hi obre una obertura bastant gran, amb un arc de mig punt exterior rebaixat per dins. Encara hi són les traces del forrallat i de la fusta que embarrava les fulles de la porta. El primer pis era la planta noble. Als dos únics murs conservats originals apareixen sengles finestres amb un senzill arc fals.

Notes històriques:

Situada a la vora de la cantera d'en Dolça, de la qual va extreure la Mitra la pedra per a la construcció de la Catedral de Tarragona, alguns autors han proposat la data de llur construcció en el segle XVI. No obstant, altres dades semblen indicar que la torre d'en Dolça seria l'antic castell de Salou, ja documentat en el segle XII.

Tipus: BCIN, Monument històric

Disposició: Decret

Data disposició: 22/04/1949

Publicació: BOE. 05/05/1949

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

LIAÑO, E. 1984: Vila-seca i Salou. El seu passat monumental, Monografies de Vila-seca i Salou, 9, Ajuntament de Vila-seca.

ALOGUÍN, R. 1998: Guia de fortificacions de Tarragona, Tarragona.

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Exterior, interior en dates com la festa major: consultar l'Ajuntament.

Ús i funció actual: Monument

Observacions:

Els darrers anys s'hi han dut a terme treballs de documentació arqueològica i de restauració, i com explica el propi Ajuntament: "La torre està integrada dins del parc natural de 369.000 m2. que porta el seu nom. La seva restauració ha consistit en la consolidació dels murs de maçoneria existents, tancament perimetral amb fàbrica de totxo de color terrós adient amb els murs antics, formació de la teulada amb estructura de fusta i un sostre entremig i una escala metàl·lica d'accés a la planta alta."

Adreça: Partida del Mas de Salou, a l'oest de la ctra. de Vila-seca a la Pineda TV-3148, a l'alçada del km 2.

Telèfon: 977 309 300 (Ajuntament de Vila-seca)

Fax: 977 30 93 01 (Ajuntament de Vila-seca)

Lloc web: http://www.vila-seca.cat/

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.098911], [1.159938]