Torre de la Ramona

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Torres i muralles

Comarca: Tarragonès

Municipi: Vila-seca

Adreça: C/ Verge de la Pineda, 38-40

Descripció:
Aquesta torre forma part de la muralla que va protegir el nucli de Vila-seca del Comú, diferenciat de la Vila-seca de Solcina, desenvolupada a redós del castell dels Olzina. De la Vila-seca del Comú sabem que comptava amb un doble clos emmurallat, i que aquesta torre formava part del segon clos, que dibuixava una planta de pentàgon irregular.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Militar. Torre de defensa

Datació: Segle XVI

Localització: Centre històric

Descripció:

Aquesta torre, que formava part del segon clos emmurallat, està situat en una posició avançada fora de muralles, en el camí al que es tenia accés pel portal de Sant Antoni. Es troba integrada, actualment, dins d'una casa del casc antic, i originalment era una torre de planta quadrangular, normalment rematada amb merlets, i bastida amb paredat i reforç de carreus puntuals. A mig camí entre la torre i el portal trobem una segona torre avançada, situada extramurs, que és la que ocupa el número 9 del mateix carrer Verge de la Pineda.

Notes històriques:

El primer clos podria pertànyer a una construcció d'època medieval, datat en el segle XIV, però no es tenen prou dades com per corroborar-ho . Pel que fa al segon clos, al que correspon aquesta torre, es data en el segle XVI, en relació als sistemes de protecció de la vila contra els atacs dels pirates.

Tipus: BCIN, Monument històric

Disposició: Decret

Data disposició: 22/04/1949

Publicació: BOE. 05/05/1949

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

LIAÑO, E. 1984: Vila-seca i Salou. El seu passat monumental, Monografies de Vila-seca i Salou, 9, Ajuntament de Vila-seca.

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Exterior

Ús i funció actual: Habitatge

Observacions:

Actualment la torre queda camuflada dintre de les construccions del carrer Verge de la Pineda. La majoria de les cases d'aquest carrer es troben restaurades i és difícil la identificació de les restes de la torre.

Adreça: C/ Verge de la Pineda, 38-40

Telèfon: 977 309 300 (Ajuntament de Vila-Seca)

Fax: 977 30 93 01 (Ajuntament de Vila-Seca)

Lloc web: http://www.vila-seca.cat/

Adreça electrònica: ajuntament@vila-seca.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.109593], [1.146584]