Casa Coll

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Terra Alta

Municipi: Vilalba dels Arcs

Adreça: C/ del Gall, 2-C/ de l'Àngel, 15

Descripció:
La Casa Coll és un gran habitatge d'època medieval com queda de manifest en arcs, finestres, fusteries, treballs de forja, així com, en la porta d'accés de grans dovelles. Actualment és un museu sobre el camí de Sant Jaume i també ens mostra una exposició permanent dedicada al "Terç de Requetés de la Mare de Deu de Montserrat". Hi ha un arxiu i una biblioteca que es pot consultar.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Residencial. Habitatge.

Estil: Barroc. Gòtic.

Datació: Segle XIII-XIV-XVIII

Localització: Nucli urbà

Descripció:

La casa Coll és un edifici amb dues façanes una que dóna al carrer de l'Àngel i l'altra al carrer del Gall, i que es propietat de la família Coll. L'habitatge presenta planta baixa a dos nivells, planta noble i golfes. Més tard es va afegir un cos que fa l'angle del carrer del Gall i el Major, amb galeria porxada i terrat. L'origen medieval s'observa en els nombrosos arcs interiors i exteriors, finestres i fusteries. Les reformes posteriors s'ens mostren als balcons i amb el canvi de les obertures. Cal destacar, el portal amb grans dovelles i el treball de forja.

 

Notes històriques:

Aquesta casa forma part de la ruta jacobiana en la branca que s'inicia al portal del romeu de Tortosa; a la porta s'observen les petxines que indiquen el seu estatus. Durant les guerres carlistes, la Casa Coll va ser carlista i en ella dormia Cabrera quan dirigia els llocs de Gandesa. Va ser molt malmesa durant la Guerra Civil però ha estat restaurada i acull un museu sobre el camí de Sant Jaume i ens mostra una exposició permanent dedicada al "Terç de Requetés de la Mare de Deu de Montserrat". També hi ha un arxiu i una biblioteca que es pot consultar.

 

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Habitatge. Museu.

Observacions:

Visites concertades Tel. 626 608 978

 

Adreça: C/ del Gall, 2-C/ de l'Àngel, 15

Telèfon: 626 608 978

Lloc web: http://www.vilalba.altanet.org/

Adreça electrònica: aj.vilalba@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.120868], [0.410023]