Centre històric de Vilalba dels Arcs

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres històrics

Comarca: Terra Alta

Municipi: Vilalba dels Arcs

Adreça: Nucli antic de la vila.

Descripció:
El nucli antic de Vilalba dels Arcs és un conjunt protegit pels seus edificis, portals, arcs i perxes de caràcter medieval.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Conjunt urbanístic

Estil: Obra popular

Datació: Segle XIII-XX

Localització: Nucli antic

Descripció:

El nucli antic de Vilalba dels Arcs es localitza a la zona de l'església vella i la plaça Major, on antigament es trobava el Castell . La vila creix cap al carrer Major, eix principal i vertebrador. D'època medieval s'observen abundants restes com els edificis de pedra amb cobertes de teula amb poca inclinació, els portals adovellats, els arcs a les plantes baixes dels habitatges. Aquests arcs de vegades formaven perxes sobre els carrers, entre d'altres.

 

Notes històriques:

La història de Vilalba comença al 1224 quan es va atorgar la carta de població a quatre pobladors. Vilalba formava part del territori de la Batllia de Miravet que Ramon Berenguer IV va cedir als Templers. L'any 1359 es va incloure a la Comanda d'Ascó. Al segle XIV, als inicis, els Hospitalers van substituir als Templers en la senyoria d'aquests territoris. A finals del segle XV o principis del XVI, es va crear la Comanda de Vilalba dels Arcs. La vila va patir els efectes de la Guerra dels Segadors, la de Successió i per les Guerres Carlines. L'any 1938, a Vilalba, es va estabilitzar el front republicà al lloc conegut com els Quatre Camins, on actualment s'ha erigit un monument commemoratiu.

 

Tipus: BCIL

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 13/10/1982

Publicació: DOGC 15/12/1982

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Conjunt urbanístic

Adreça: Nucli antic de la vila.

Telèfon: 977 438 002 Ajuntament

Lloc web: http://www.vilalba.altanet.org/

Adreça electrònica: aj.vilalba@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.121015], [0.410100]