Església parroquial de Sant Martí

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Tarragonès

Municipi: Vilallonga del Camp

Adreça: Plaça de l'Església, 15

Descripció:
És un temple neoclàssic amb planta de creu llatina i cimbori poligonal coronat amb cúpula. Cal destacar la magnífica façana, que resta inacabada.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici religiós. Església

Estil: Neoclassicisme

Datació: Segle XVIII (1794)

Localització: Centre històric

Descripció:

Sant Martí de Vilallonga és un temple neoclàssic de tres naus en forma de creu llatina construït amb maçoneria i carreus. Cal destacar la façana d'estil neoclàssic, que resta inacabada. Sobre la cornisa hi ha un frontó triangular sostingut per quatre columnes i dues pilastres, amb capitells corintis, on hi ha un relleu que representa Sant Martí partint-se la capa amb unpobre. Només hi ha una torre campanar, on es troba el rellotge, de base quadrangular i cos superior octogonal, amb finestres allargades de mig punt on es troben les campanes. El creuer de l'església està rematat per un cimbori de planta poligonal rematat per una cúpula.

Notes històriques:

El projecte de l'església de Vilallonga porta la data de 1794. Aquesta església representa un cas singular entre les construccions catalanes del moment, que seguien unes formes classicistes més aviat derivades de models italians. En aquesta obra, l'autor va aplicar els models de Ventura Rodríguez, emprats a l'església de la Carolina de Jaén. És un exemple reeixit de formes acadèmiques, demostratiu de la línia imposada pels prohoms. Malgrat tot, els dos campanars resten inacabats respecte al projecte inicial. L'altar, restaurat després de la Guerra Civil pel pintor Víctor Català i l'escultor Modest Gené, mostra tot un conjunt de pintures, escultures i baix relleus al·legòrics al poble i als seus patrons.

Tipus: BCIL, Bé Cultural d'Interès Local

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

TRIADO, J. 1984: "L'època del barroc, segles XVII-XVIII", Història de l'Art Català, Barcelona, Edicions 62.

 

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Hores de culte a l'interior

Ús i funció actual: Culte, parròquia

Observacions:

 

 

Adreça: Plaça de l'Església, 15

Telèfon: 977 84 01 15

Lloc web: http://vilallongadelcamp.cat/

Adreça electrònica: comunicacio@vilallongadelcamp.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.211660], [1.205673]