Castell de Riudabella

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Castells

Comarca: Conca de Barberà

Municipi: Vimbodí i Poblet

Adreça: Finca Riudabella, s/n

Descripció:
Granja medieval bastida sobre una vila romana que fou reconvertida posteriorment en mansió fortificada.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Masia fortificada.

Estil: Historicisme.

Datació: Segles XIII-XIV i XIX.

Localització: Es troba a la vall de Poblet, a la carretera TV-7003. Es pot accedir des de Vimbodí o des de Poblet.

Descripció:

Granja en el seu origen que s'ha convertit en mansió fortificada.

Riudabella és un edifici central molt gran, rectangular i ple de finestres realitzades en pedra, una terrassa fortificada i dues torres i elements de segles molt diversos amb reformes i reconstruccions

L'element més distintiu és la seva solidasa i sobrietat estilística, només trencada per certs elements de caire ornamental.

La torre de la granja és un dels elements més interessants del conjunt.  És, també, la millor mostra d'aquest  estil historicista.  Aquesta torre té una planta quadrada, molt gran, i s'eleva formant al cap un fris de petits arcs de mig punt.  Així mateix, cal destacar l'existència d'un magnífic finestral d'arcs gòtics molt ornamentats.  Davant la torre hi ha una terrassa almenada amb dues garites fortificades.

Adossat al castell hi ha una petita muralla amb merlets que porta una data (1769) i que està construïda en carreuons, amb un estils que no podem definir con neoclàssic, sinó que recorda l'època medieval.  Aquest cordó encercla l'edifici principal.

Disposa de capella pròpia.

La porta principal de l'edifici és feta de pedra i conforma un arc deprimit.  Al damunt hi podem veure l'escut.  La porta és de fusta, recoberta amb una làmina metàl·lica que s'hi uneix amb claus en forma de creu.

Notes històriques:

Els orígens de Riudabella es remunten al període neolític (IV-V mil·leni aC.), com ho demostren els diferents jaciments prehistòrics, ibèrics i romans trobats al seu voltant.

Formava part de les terres concedides inicialment a Poblet per la seva fundació. Apareix documentada per primera vegada el 1172 com una granja organitzada per Poblet. El 1349 fou assaltat per Berenguer de Jorba com a mesura de coacció a Poblet per unes disputes sobre el bosc de Vallclara. El 1392 el monestir comprà a Joan I els drets judicials sobre el lloc. En aquesta època es dedica a residència dels monjos ancians. En temps de l'abat Delgado (1458-78) es bastí la capella de la granja, a més d'altres construccions. Al llarg dels segles XVI-XVIII els monjos hi van fer millores. Després de la desamortització (1835) l'heretat fou adquirida per la família Gil-Moreno, banquers a París, que va refer els edificis amb un cert caire medievalitzant.

Tipus: BCIN - Monument històric.

Disposició: Llei 9/1993 del Patrimoni Cultural Català.

Data disposició: 11/10/1993

Publicació: DOGC 1807

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bó.

Accés: Fàcil.

Condicions de visita: Concertada.

Ús i funció actual: Celebracions, esdeveniments d'empresa, allotjament rural, realització d'espots publicitaris.

Observacions:

Riudabella és un indret únic de gran riquesa històrica, ideal per realitzar-hi qualsevol tipus de celebració, des de casaments, aniversaris, comunions i batejos fins a festes privades i reunions d'amics, esdeveniments d'empresa i allotjament.  A més, s'ofereix als protagonistes la possibilitat de casar-se a la capella del castell i allotjar-se a les seves dependències per gaudir d'un ambient encara més màgic i romàntic.

El Castell de Riudabella brinda l'oportunitat única d'allotjar-se a les seves pròpies dependències, gràcies a dos apartaments d'una i tres habitacions amb totes les comoditats: bany, cuina, saló-menjador, calefacció, TV, DVD, equip de música, barnús i sabatilles, flors fresques, ampolla de vi de benvinguda.

A més, disposa d'una piscina amb zona enjardinada, jacuzzi exterior, bany complet i barbacoa per descansar i gaudir del bon temps i ofereix un variat ventall d'activitats a l'aire lliure per treure el màxim partit d'aquest entorn inigualable.

Un lloc ben especial per desconnectar de la vida quotidiana i descobrir alhora la tradició històrica i cultural de la zona.

Les qualitats paisatgístiques i arquitectòniques del Castell de Riudabella el converteixen en un escenari inèdit i un plató excepcional per a la realització d'espots publicitaris, reportatges de televisió, sessions fotogràfiques.

També disposa d'heliport i s'hi realitzen viatges en globus.

 

Adreça: Finca Riudabella, s/n

Telèfon: 977 878 040 / 606 464 890

Lloc web: http://www.riudabella.com

Adreça electrònica: info@riudabella.com

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.372569], [1.042682]