Ermita de Sant Miquel

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Ermites

Comarca: Ribera d'Ebre

Municipi: Vinebre

Adreça: Serra del Tormo.

Descripció:
La petita ermita de Sant Miquel va ser construïda a finals del segle XVII. En ella destaca l'entrada, que es fa a través d'un porxo sostingut amb un embigat de fusta, obert en arc de mig punt en dos dels seus costats.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Ermita.

Estil: Obra popular.

Datació: 1680

Localització: L'ermita es troba situada sobre la roca del Tormo i a l'entrada del Pas de l'Ase, a la part meridional del terme municipal.

Descripció:

La petita ermita presenta planta rectangular, d'una sola nau amb absis poligonal. L'entrada al temple es realitza a través d'un porxo sostingut amb un embigat de fusta, obert en arc de mig punt en dos dels seus costats. Dins d'aquest porxo es troba la porta d'arc pla emmarcat amb pedra. Al seu costat trobem gravat  "Any 1680". Sobre la porta, a la coberta, sobresurt el campanar de cadireta ceràmic. Les façanes laterals presenten contraforts. Al seu interior, la nau està coberta amb volta de canó dividida per arcs torals que reposen sobre una cornisa i pilastres. La zona de l' absis està determinada per dos arcs apuntats introduïts un dins de l'altre, amb la imatge de sant Miquel a l'interior.

Notes històriques:

El poblat ibèric de Sant Miquel es troba molt a prop d'aquesta ermita de mateix nom. Evidencia que aquest indret va ser habitat des de fa molts anys. L'any 1680, l'ermita va ser reconstruïda pels cartoixans d'Scala Dei, a sobre d'unes ruïnes d'origen templer del segle XII. El bandoler Josep Cliviller, de la Torre de l'Espanyol, va fer servir aquesta zona per amagar-se. El dia de Sant Miquel, el dia 8 de maig, els habitats de Vinebre fan un aplec commemorant l'aparició del Sant.

Tipus: BCIL, Bé Cultural d'Interès Local

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme.

Data disposició: 13/10/1982

Publicació: DOGC

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Culte. Ermita.

Adreça: Serra del Tormo.

Telèfon: 977 405 781 (Ajuntament)

Fax: 977 406 104 (Ajuntament)

Lloc web: www.vinebre.altanet.org

Adreça electrònica: aj.vinebre@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.175853], [0.608513]