Cal Nicolau

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Baix Camp

Municipi: Vinyols i els Arcs

Adreça: Carre de la Font, 8

Descripció:
Bell edifici de planta baixa, entresòl, planta noble i golfes. Bastit durant el segle XVIII. Destaca la seva capella interior.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Habitatge

Estil: Obra popular

Datació: S. XVIII

Localització: Nucli històric de Vinyols i els Arcs

Descripció:

Gran casa, amb jardí amb capella. Edifici principal de planta rectangular, que consta de baixos i entresòl, planta noble i golfes. Porta principal d'arc rodó dovellat. Façana rematada per un ràfec de volada senzill. Obra de paredat amb reforços de maons, arrebossat. Bell jardí amb porta independent, d'arc rodó dovellat. Al jardí, vora el Raval de Sant Joan, una capella de planta rectangular, arrebossada, amb porta d'arc rodó, ull i espadanya d'una campana, i coberta amb teulada de dues vessants. El jardí, que fa cantonada entre el carrer de la font i el Raval, està separat d'ells per una tanca, que el protegia del barranc. A l'interior de l'edifici, ben arranjat, hi destaca la excel·lent biblioteca, decorada amb gust.

Notes històriques:

Cal o Can Nicolau, també conegut per Casa de Donya Blanca, fou edificada a principis del segle XVIII sobre altres construccions més antigues propietat de la família Folc. Al segle XIX passaren a ocupar-la, per extinció de l'anterior, membres d'una branca del llinatge Nicolau de Reus, encapçalada per Raimon de Nicolau i Ferrer, senyor de Sarraix i batlle de Reus (on havia nascut en 1715), i que com a Ciutadà Honrat de Barcelona obtinguè l'any 1773 el privilegi del rei Carles III de Cavaller del Principat de Catalunya. Fou descendent seu el tinent general Carles de Nicolau i Iglésies (+1903), que obtinguè nombroses condecoracions, pare, a la seva vegada, del general Ricard Nicolau i de San Bartolomé.

Tipus: BCIL

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 09/10/1985

Publicació: DOGC 23/04/1986

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Habitatge

Adreça: Carre de la Font, 8

Telèfon: 977 85 04 61 (Ajuntament)

Fax: 977 85 12 20 (Ajuntament)

Lloc web: http://www.vinyols.altanet.org/

Adreça electrònica: aj.vinyols@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.113403], [1.038978]