Liminògraf

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Altres llocs d'interès

Comarca: Baix Ebre

Municipi: Xerta

Adreça: Plaça Major, 1

Descripció:
Escala de nivells feta de rajoles ceràmiques està ubicada a la façana de l'església parroquial de Xerta. En ella es veuen marcats els nivells de cada riuada.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Limnímetre

Estil: Obra popular

Datació: Segles XIX - XX

Localització: A la façana de l'església parroquial de l'Assumpció de Xerta

Descripció:

Aquesta reproducció de rajoles ceràmiques representa un limnímetre. En ell s'hi reproduexen en forma mètrica els nivells d'aigua que el riu Ebre ha assolit en les vàries inundacions que Xerta ha hagut de patir.

La major inundació es produí el 9 d'octubre de 1787: en aquella ocasió, el riu es desbordà assolint un cabal que superà en 10 metres l'habitual. Altres riuades també molt importants i més recents són la del 29 d'octubre de 1937 i la del 4 de gener de 1961. En aquestes riuades el poble quedà completament inundat: pels carrers només es podia "circular" amb barca.

Aquest liminògraf està situat a la façana principal de l'església del poble, a la Plaça Major.

Notes històriques:

En els últims segles, Xerta de la mateixa manera que totes les poblacions del riu Ebre,ha sofert diverses inundacions. L'escala de nivells figura a la façana de l'esglèsia parroquial i és conegut com "El Liminògraf", allí es veuen marcats els nivells de cada avinguda desde que ha estat la de més gran magnitud des d'aquell moment fins ara.

El nivell de l'aigua va créixer 10m per sobre de lo normal. La gent del poble va haver d'abandonar les cases i totes les pertinences. Van morir 29 perosnes  a causa de la riuada i van quedar enderrocades 110 cases. L'aigua va quedar parada durant uns quants dies.

En aquella tribulació, els xertolins van invocar a Sant Martí a l'ermita que hi havia del Pla de Sant Martí per a què els alliberés d'aquella desgràcia. I conten les cròniques que el dia 11 d'octubre,un mes just abans de la festivitat de Sant Martí de Tours, les aigües van començar a baixar de nivell, de forma sorprenent i els va lliurar de la inundació. El poble en agraïment, el va declarar copatró i el 11 de novembre ,festivitat de Sant Martí de Xerta,es celebra la festa major.

Tipus: BCIL, Bé Cultural d'Interès Local

Disposició: Aprovació definitiva Comissió d'Urbanisme

Data disposició: 24/07/2006

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

JOVER, M. 1991: El Baix Ebre : panorama d'una comarca.

Accés: Fàcil

Condicions de visita: A l'aire lliure

Ús i funció actual: Limnímetre

Adreça: Plaça Major, 1

Telèfon: 977 473 005

Fax: 977 473 014

Lloc web: http://www.xerta.altanet.org

Adreça electrònica: aj.xerta@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.906330], [0.490692]