Cinema i conferències es fusionen al nou Cicle de Muntanya de la Diputació de Tarragona

Unifica els dos cicles existents per consolidar-se com a referent a Catalunya de l'alpinisme i l'aventura

14/02/2017
Esport
Tarragona
Comunicació
L'Auditori de la Diputació ha acollit la presentació del Cicle de Muntanya
L'Auditori de la Diputació ha acollit la presentació del Cicle de Muntanya

Els amants de l'alpinisme i l'aventura tenen una nova cita a partir del 2 de març a l'Auditori Diputació. Fins al 6 d'abril, aquest cèntric escenari (C. de Pere Martell, 2, Tarragona) acollirà les conferències i les projeccions de cinema documental que integren el nou Cicle de Muntanya, resultant de la fusió del Cicle de Conferències i de la Mostra de Cinema de la Diputació de Tarragona. La reformulació del cicle coincideix amb els deu anys de l'inici de les ponències i el quart de les projeccions, actes que fins a la data se celebraven separadament en diferents èpoques de l'any. Amb la unió en un únic esdeveniment, el cicle de la Diputació creix i aspira a consolidar-se com a referent català de l'àmbit de la muntanya. En aquest sentit, treballa en la creació d'una comissió d'experts en la matèria, externa a la Diputació, per tal de definir els diferents programes del cicle en cadascuna de les edicions.

El Cicle de Muntanya 2017, amb multipremiats títols cinematogràfics i destacats muntanyers de renom internacional, ha estat presentat aquest dimarts al migdia a l'Auditori Diputació, en un acte encapçalat pel president de la institució, Josep Poblet, acompanyat del coordinador de l'esdeveniment, Pau Salas, i de l'aventurer i periodista Sebastián Álvaro com a convidat. Sebastián Álvaro, creador i director durant 28 anys del programa de televisió Al filo de lo imposible, ha dirigit més de 200 expedicions i ha estat precursor de fites en l'àmbit comunicatiu, com l'enregistrament de l'ascensió als catorze cims que superen els vuit mil metres o de travessies als pols Nord i Sud. Tots ells han destacat la varietat i qualitat de les propostes que integren el cicle.

La conferència inaugural, El descobriment del paisatge de muntanya, anirà a càrrec d'Eduardo Martínez de Pisón (Valladolid, 1937), viatger, alpinista, escriptor, professor universitari i divulgador del món de la muntanya (2 de març, 19.30 h). El següent acte del cicle serà la projecció de Freedom under load (2016), documental dirigit per Pavol Barabás i que s'endinsa en les muntanyes dels Tatres, entre Polònia i Eslovàquia (9 de març, 19.30 h). Li seguirà la conferència El joc d'escalar, a càrrec de Daniel Andrada (Sevilla, 1975), considerat un dels primers exponents de l'escalada esportiva d'àmbit mundial, i bon coneixedor de les vies de Siurana o Margalef (16 de març, 19.30 h). El cicle continuarà amb dos curtmetratges que es projectaran seguits: E.B.C. 5300 (2015), de Leónard Kohli, i sobre l'Everest, i A line across the sky (2015), de Josh Lowell i Peter Mortimer, que té com a escenari la Patagònia (23 de març, 19.30 h). La següent pel·lícula serà Jurek (2014), de Pawel Wysoczánski, film que repassa les fites de Jerzy Kukuczka, mort el 1989 durant una expedició al Nepal (30 de març, 19.30 h). El cicle el clourà la conferència de l'alpinista Álex Txikon (Lemoa, Biscaia,1981), qui ha participat en prop de trenta expedicions i ha assolit deu vuit mils (6 d'abril, 19.30 h). D'altra banda, i en el marc del Cicle de Muntanya, Sebastián Álvaro durà fins a Tarragona l'exposició fotogràfica El món a la fi del món, que es podrà visitar del 31 de març a l'1de maig al Tinglado 4 del Moll de Costa del Port, organitzada per l'Autoritat Portuària de Tarragona.

L'entrada als actes del Cicle de Muntanya és gratuïta, si bé cal recollir-ne la invitació a l'Auditori Diputació, a partir d'una hora abans de cada conferència/projecció.

Deu anys de muntanya

El Cicle de Muntanya 2017 manté el mateix alt nivell dels conferenciants i dels films que han recalat a l'Auditori Diputació en els darrers anys en què s'ha celebrat el Cicle de Conferències i la Mostra de Cinema, entre ells Òscar Cadiach, Ramón Larramendi, Jerónimo López, Kurt Diemberger, Araceli Segarra, Josep Manuel Anglada, Rosa Fernández, Juanito Oiarzabal, Joan Quintana, Mònica Verge, Eudald Carbonell, Nives Meroi, Romano Benet, Mar Álvarez, Alberto Zerain, Jordi Pons, Miguel Ángel García Gallego, Patxi Goñi, Darío Rodriguez, Sebastián Álvaro, Denis Urubko o Núria Picas. Al mateix temps, les conferències i projeccions de pel·lícules ha aplegat un nombrós públic des de la primera edició. 

Vídeo del Cicle de Muntanya de la Diputació
Galeria d'imatges
  • El president de la Diputació de Tarragona ha presidit la presentació del nou Cicle de Muntanya
  • Durant l'acte s'ha projectat el vídeo promocional del cicle