El Ple aprova una declaració contra la carta que Endesa va enviar als ajuntaments informant-los que tallarà l'electricitat a persones en situació d'exclusió social

També s'ha donat compte de la renúncia del diputat i president del Patronat de Turisme, Lluís Soler, elegit nou president de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques. El substituirà com a diputada Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa

27/09/2019
Diputació
Tarragona
Comunicació
El Ple d'aquest divendres a la Diputació de Tarragona
El Ple d'aquest divendres a la Diputació de Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, celebrat aquest divendres al matí, ha aprovat una declaració institucional de rebuig a "l'amenaça per part d'Endesa d'iniciar els procediments de suspensió de subministrament elèctric a les persones vulnerables", a partir de l'1 d'octubre. La companyia elèctrica va comunicar aquesta mesura en una carta enviada a ajuntaments catalans durant el mes d'agost.

En la seva declaració, la Diputació de Tarragona manifesta el seu desacord pel to i pel contingut de la carta. En aquest sentit, la institució supramunicipal destaca que la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i pobresa energètica, aprovada pel Parlament, "garanteix l'accés als subministraments bàsics d’aigua, llum i gas, i prohibeix els talls de subministrament a les persones en situació d’exclusió residencial".

En concret, aquesta norma legal estableix protocols obligats de comunicació als serveis socials i intervenció d'aquests serveis per evitar els talls de subministrament, i acords entre les administracions públiques amb les companyies de subministrament d'aigua potable, gas i electricitat per garantir ajuts o descomptes a persones i unitats familiars en situació de risc d'exclusió, entre altres mesures. Per tot plegat, assenyala la declaració institucional, "les administracions competents no permetrem el tall de subministrament a les persones que acreditin la situació d'exclusió social esmentada arbitrant totes aquelles ajudes previstes a la llei".

El passat 5 de setembre, la Generalitat, les quatre diputacions catalanes, les entitats municipalistes (FMC i ACM) i l’Àrea Metropolitana de Barcelona ja van signar un escrit dirigit a Endesa on s’exigia que es retirés l’amenaça d’iniciar els procediments de suspensió de subministrament elèctric a ciutadans i ciutadanes a partir de l’1 d’octubre, i expressava la voluntat de no permetre cap suspensió a cap persona vulnerable, amb l’aplicació de les sancions previstes si aquests talls es produïen.

 

Comiat del diputat i president del Patronat de Turisme, Lluís Soler

El darrer dels punts del plenari ha servit per donar compte de la renúncia del diputat i president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Lluís Soler, en haver estat elegit nou president de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM). Soler, diputat d'Hisenda en l'anterior mandat, ha agraït la tasca del personal i dels diputats i diputades de la institució. De la seva part, els portaveus dels diferents grups polítics han agraït, així mateix, la tasca de Soler a la Diputació. Amb la renúncia de Lluís Soler, el substituirà com a diputada Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa.

Etiqueta: 
Plens
Galeria d'imatges