Josep Poblet assisteix a l'acte d'inauguració de les obres de restauració de la Catedral de Tarragona

Es tracta de la 4a fase de restauració de l’emblemàtic monument. Els treballs han retornat als murs i les capelles un conjunt de pintures i icones datades entre els segles XIV i XVI

14/09/2012
Josep Poblet assisteix a l'acte d'inauguració de les obres de restauració de la Catedral de Tarragona
Josep Poblet assisteix a l'acte d'inauguració de les obres de restauració de la Catedral de Tarragona

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, va assistir ahir al vespre a l’acte oficial d’inauguració de les obres de restauració de l’interior de la Catedral de Tarragona juntament amb diversos representants del món cultural, social i religiós de la ciutat. A la cita tampoc hi van faltar l’Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat, Jaume Pujol. El Ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, que va presidir l’acte.

Fa molts anys que s’està treballant per acondiciar/condicionar la Catedral de Tarragona. En concret, aquesta es tracta de la quarta fase de restauració de l’emblemàtic monument, uns treballs que li han permès lluir el color original de les seves pedres així com tot un seguit de pintures murals que havien quedat cobertes pel pas del temps i la brutícia. La Catedral (consagrada l’any 1331) va absorbir durant dècades la humitat de ciris i torxes, fet que va contribuir a embrutar les pintures policromàtiques que vestien originalment les parets, columnes i voltes. Es creu que les pintures més antigues podrien datar del segle XIV i les més recents, del segle XVI.

Les obres de millora d’aquesta quarta fase, finançades pel Ministeri de Cultura, han servit també per restaurar el cadiratge del cor i retornar l’esplendor de les capelles del creuer del temple tarragoní, que han recuperat singulars policromies, escultures i relleus.

La cinquena i última fase de restauració de la Catedral preveu la rehabilitació del Claustre, de diverses capelles, entre altres la de Santa Tecla, i l’antiquíssima Capella de Santa Tecla la Vella, a l’exterior del temple. Així mateix, quedarà pendent posar-hi un nou orgue, que es començarà a instal·lar aquest mes de setembre.
L’acte d’ahir va començar amb una solemne eucaristia presidida per l’Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol. Posteriorment es va dur a terme la inauguració, seguida d’una visita guiada pels treballs de restauració. El canonge i delegat diocesà per al Patrimoni Artístic i Documental i l’Art Sacre de l’Arquebisbat de Tarragona, Antoni Martínez, va ser l’encarregat d’explicar les troballes que s’han fet en el transcurs de les obres.
 

Galeria d'imatges