La Diputació col·labora en el control de les poblacions de mosquits als arrossars del Baix Ebre i el Montsià

En el marc del conveni amb el Consorci de Serveis Agroambientals de les Comarques del Baix Ebre i Montsià (CODE).

16/05/2012
La Diputació col·labora en el control de les poblacions de mosquits als arrossars del Baix Ebre i el Montsià
La Diputació col·labora en el control de les poblacions de mosquits als arrossars del Baix Ebre i el Montsià

La Diputació de Tarragona, a través de la Unitat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori del Servei d’Assistència Municipal (SAM), col·labora en el control de la població de mosquits als arrossars del Baix Ebre i el Montsià, en el marc del conveni amb el Consorci de Serveis Agroambientals de les Comarques del Baix Ebre i Montsià (CODE). Durant l’any 2011 el CODE va realitzar un programa de control de les poblacions de mosquits generats als arrossars de la zona gràcies a l’aportació econòmica de la Diputació, de 30.000 euros.

El Delta de l’Ebre és una de les zones humides més importants de la Mediterrània, gràcies a les aportacions d’aigua dolça del riu, s’ha pogut constituir des de fa molts anys el conreu de l’arròs. Actualment existeixen aproximadament unes 22.000 Ha d’aquest cultiu i la majoria es troba a prop dels nuclis urbans. En aquests arrossars es desenvolupen els mosquits Anopheles atroparvus i el Culex modestus, la meitat de les seves poblacions adultes d’aquests mosquits són femelles que necessiten l’ingestió de sang per desenvolupar-se, provocant les molèsties a la població resident i visitants d’aquesta part del territori.

També s’ha detectat una altra espècie de mosquit present als arrossars. Per a evitar-ho s’han establert franges de seguretat, zones d’arrossars al voltant dels nuclis urbans i urbanitzats del Delta, d’una amplada de 700 a 800 metres amb l’objectiu de tractar aquestes zones i disminuir la presència d’aquests mosquits.

El tractament s’inicia amb la delimitació de les zones a tractar (Ampolla, Camarles, Aldea, Deltebre, Riumar, entre d’altres) i s’estableixen els punts de mostreig i el nombre total de prospeccions a realitzar. Amb la informació recollida amb les prospeccions es decideix la realització dels tractaments larvaris que es realitzen de matinada i amb mitjans aeris, posteriorment es realitza un nou mostreig per a comprovar l’efectivitat del tractament realitzat. La campanya de 2011 va tractar un total de 2.439 Ha.

Galeria d'imatges