La Diputació de Tarragona commemora els 125 anys del naixement de l'escultor Julio Antonio amb exposicions i conferències sobre l'artista

Tarragona i Móra d'Ebre concentraran les activitats relacionades amb la vida i l'obra de l'escultor morenc

18/09/2014
Cultura
Premsa
la Diputació de Tarragona ha organitzat nombroses activitats arreu del territori relacionades amb la vida i obra d'aquest artista (Móra d'Ebre, 1889 - Madrid, 1919)
la Diputació de Tarragona ha organitzat nombroses activitats arreu del territori relacionades amb la vida i obra d'aquest artista (Móra d'Ebre, 1889 - Madrid, 1919)

Amb motiu dels 125 anys del naixement de l'escultor Julio Antonio, i amb l'objectiu de recordar i potenciar la seva figura i obra, la Diputació de Tarragona ha organitzat nombroses activitats arreu del territori relacionades amb la vida i obra d'aquest artista (Móra d'Ebre, 1889 - Madrid, 1919). L'exposició Julio Antonio. Volum dibuixat, que mostra el vessant de Julio Antonio com a dibuixant, s'inaugura aquest vespre al Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT), i es podrà visitar fins al proper 9 de novembre, (al C/ Santa Anna 8). Aquesta mostra proporcionarà una visió complementària de l'espai del MAMT "Bronze Nu", on s'exposa de forma permanent l'obra d'aquesta artista. D'altra banda, el Museu d'Art Modern serà també l'escenari d'un seguit de conferències sobre l'escultor que es realitzaran al llarg del mes d'octubre.

Així s'ha posat de manifest durant la roda de premsa que ha tingut lloc aquest migdia al MAMT, on han pres part el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el vicepresident primer de la Diputació, Albert Vallvé, i el diputat i alcalde de Móra d'Ebre, Joan Piñol. Precisament, i tal com s'ha detallat aquest migdia, Móra d'Ebre, la població natal de l'artista, acollirà dues exposicions aquesta tardor:

Julio Antonio. Escultor. Una mostra itinerant complementada amb 6 obres de la sèrie Bustos de la Raza, que es podrà visitar a la Sala temporal Julio Antonio de Móra d'Ebre, (C. d'Antoni Asens, 16). Entre altres aspectes, aquesta exposició presenta el cronograma de la trajectòria vital de l'escultor. Des dels orígens a la Ribera d'Ebre, passant pels diversos estadis del seu aprenentatge en el camp de l'art, fins a arribar a la projecció com a artista i a la plenitud assolida en els darrers anys de la seva vida. Aquesta mostra itinerant estarà a l'abast de les poblacions que ho sol·licitin a partir del gener de 2015. A la mostra, s'hi podran veure sis escultures originals de Julio Antonio corresponents a la sèrie els Bustos de la Raza.

Julio Antonio. La vida i l'obra  en les seves fotografies es podrà veure a la Sala d'exposicions Julio Antonio de Móra d'Ebre, (C/ de Julio Antonio s/n). Es tracta d'una mostra fotogràfica sobre l'escultor i el seu entorn més pròxim, a través de la qual podrem conèixer una mica més el personatge. Com era amb quatre anys, i de jove; les primeres obres; visions de diversos tallers on va treballar; els seus companys i amics, i la família.

Cicle de conferències
A banda de les exposicions a Tarragona i Móra d'Ebre, la Diputació ha organitzat un cicle de conferències sobre l'escultor Julio Antonio al Museu d'Art Modern. Les xerrades tindran lloc els dies 1, 8, 15, 22 i 29 d'octubre a les 19 h, i comptaran amb els historiadors de l'art Teresa Camps, Francesc Fontbona, Antonio Salcedo, i Lourdes Jiménez; amb la directora del Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona, Rosa Ricomà, i amb la cap del Projecte de Difusió del MAMT, Marisa Suárez.

Durant la roda de premsa, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha destacat la importància de Julio Antonio, tot dient "és un dels grans i és del nostre territori". I ha posat de manifest el recolzament que va rebre l'artista de la institució, donat que l'any 1907 la Diputació li va atorgar una beca i l'any 1909 li va donar una borsa de viatge per anar a Itàlia. Finalment, ha ressaltat que l'objectiu de la Diputació és posar en valor la figura de Julio Antonio i conservar i difondre la seva obra entre el públic de totes les edats. En aquest sentit, el MAMT ha impulsat també material sobre l'escultor per a treballar a través del MAMT Pedagògic i arribar així als més petits.

D'altra banda, l'alcalde de Móra d'Ebre, Joan Piñol, ha afirmat que "en patrimoni artístic, Julio Antonio té una importància cabdal per al nostre municipi", i ha agraït a la Diputació la cura que té de les obres de què disposa, i la tasca de divulgació que en fa. De fet, el Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona va rebre l'any 1968 el llegat de l'obra de l'escultor Julio Antonio que conservava la seva família. Aquest llegat està constituït per una part molt significativa de l'obra d'aquest creador, a més d'un important nombre de documents, fotografies i objectes personals. Com a legatària de l'obra de Julio Antonio, la Diputació de Tarragona té el compromís de difondre-la i projectar-la tant arreu de les comarques tarragonines com a l'exterior.

L'autor
Julio Antonio Rodríguez Hernández neix a Móra d'Ebre l'any 1889. El seu primer mestre fou Lluís Viñales, i el fang de les ribes de l'Ebre li serví per fer els seus primers treballs. El 1896 la família es trasllada a Tarragona, on assisteix a les classes de l'Ateneo Tarraconense para la Clase Obrera. Els seus professors foren Marià Pedrol, de dibuix, i Bernat Verderol, d'escultura. El 1897 es trasllada a Barcelona, on continua el seu aprenentatge al taller de l'escultor Feliu Ferrer. El 1903 la família es trasllada a Múrcia, on Julio Antonio realitza el primer grup escultòric: Flores malsanas. L'any 1907 la Diputació de Tarragona li atorga una beca per estudiar a Madrid, on comença a treballar al taller de l'escultor Miquel Blay. El 1908, juntament amb Miquel Viladrich, munta el seu taller al carrer de Villanueva. El 1911 guanya el concurs per fer el Monument als Herois de 1811. Els darrers anys de la seva vida projecta i realitza un important nombre de monuments que el situen com un dels artistes amb més anomenada del país. L'escultor mor a Madrid l'any 1919.

Galeria d'imatges
  • La roda de premsa ha tingut lloc al MAMT
  • El MAMT acollirà una exposició i diverses conferències sobre Julio Antonio