La Diputació i la URV impulsen un màster sobre patrimoni artístic i cooperació cultural innovador a l'Estat

S’impartirà aquest proper curs 2012/2013 als campus universitaris de Tarragona i de les Terres de l’Ebre i a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tortosa.

14/06/2012
La Diputació i la URV impulsen un màster sobre patrimoni artístic i cooperació cultural innovador a l'Estat
La Diputació i la URV impulsen un màster sobre patrimoni artístic i cooperació cultural innovador a l'Estat

La Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Diputació de Tarragona promouen conjuntament el mestratge Patrimoni Artístic i Cooperació Cultural, una proposta formativa innovadora que pretén aprofundir en el coneixement i la investigació del patrimoni artístic a l’Estat espanyol, en un marc internacional en relació a Europa, l’arc mediterrani i l’Amèrica Llatina. El president de la Diputació, Josep Poblet, i el rector de la URV, Francesc Xavier Grau, han presidit l’acte de presentació del projecte, al Palau de la Diputació, acompanyats del vicepresident primer de la Diputació, Albert Vallvé; del coordinador del màster, Antonio Salcedo; de la responsable dels Serveis de Cultura de la institució supramunicipal, Pilar Casas; del vicerector de Política Acadèmia i Recerca de la URV, Josep Manuel Ricart; del degà de la Facultat de Lletres de la URV, Josep Sánchez Cervelló, i de la directora de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tortosa, Carmen Clemente.

El mestratge possibilita la realització de 60 crèdits en un any acadèmic, la qual cosa permet adquirir una formació especialitzada en el camp del patrimoni artístic, incloent-hi la conservació i restauració com a elements generadors de desenvolupament sostenible. En aquest sentit, es parteix del fet que el patrimoni és un element comú que permet un major coneixement dels territoris, dels pobles i de la seva cultura i que fomenta les interrelacions entre territoris. El curs es desenvolupa mitjançant un tronc comú i tres especialitats: Patrimoni, identitat i diversitat; Patrimoni i conservació, i Patrimoni i imatge. Aquesta estructura li confereix un caire diferenciat respecte a altres mestratges d’universitats catalanes i de la resta de l’Estat. La diferenciació i valor afegit d’aquest màster també rau en l’aprofundiment dels continguts en el patrimoni europeu, de l’arc mediterrani i de l’Amèrica llatina, segons ha assenyalat el coordinador de la iniciativa. En el curs 2012-2013 s’activa el màster amb l’especialitat de Patrimoni, identitat i diversitat; i la de Patrimoni i conservació.

Patrimoni Artístic i Cooperació Cultural, amb 30 places i continguts en català i castellà, s’iniciarà el proper curs 2012-2013. S’impartirà als campus de Tarragona i de les Terres de l’Ebre de la URV, i també a les instal·lacions de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tortosa pel que fa al mòdul especialitzat Patrimoni i conservació. La Diputació també hi aporta professorat del centre docent per impartir aquesta especialitat. Així mateix, destina 18.000 euros al mestratge universitari per cobrir-ne part de les despeses derivades de la realització i la gestió.

“Aliança estratègica Diputació-URV”

L’organització d’aquest mestratge és una mostra més de la intensa col·laboració entre la URV i la Diputació de Tarragona. En aquest sentit, Josep Poblet s’ha referit a “l’aliança estratègica entre la Diputació i la URV” en projectes d’impuls a la cultura i al territori. El president de la Diputació també ha destacat que el màster és un nou pas d’aquesta col·laboració, després de les dues edicions del curs d’Especialista Universitari en Conservació del Patrimoni Cultural, a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tortosa.

De la seva part, el rector de la URV ha posat de manifest que, malgrat la situació econòmica actual, en què primen els interessos economicistes en detriment de l’art i de les humanitats, la Rovira i Virgili continua apostant per aquests continguts. En aquest sentit, Francesc Xavier Grau ha indicat que “són la base de la universitat” i que, a través d’aquest màster, el patrimoni també esdevé font de riquesa per al territori. Tant Grau com Salcedo han agraït el suport de la Diputació en aquesta nova iniciativa de formació.

Finalment, la directora de l’escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tortosa ha destacat el caire pràctic del mòdul que s’impartirà en aquest centre. També ha remarcat el prestigi del professorat, tant de l’escola com d’altres entitats (Universitat Politècnica de Catalunya, Museu Nacional d’Art de Catalunya, Escola Superior de Conservació i Restauració).

Galeria d'imatges