La Diputació, "la Caixa" i l'Associació Aurora impulsen la millora ecològica de la riera de la Selva al pas per Vilallonga del Camp

En el marc del conveni per a la preservació d’espais naturals i la reinserció de persones amb risc d’exclusió social.

18/07/2012
En el marc del conveni per a la preservació d’espais naturals i la reinserció de persones amb risc d’exclusió social.
En el marc del conveni per a la preservació d’espais naturals i la reinserció de persones amb risc d’exclusió social.

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i el president de l’Associació Aurora, Joan Escarré, han signat aquest matí un acord per a la restauració fluvial de la riera de la Selva al pas per Vilallonga del Camp. Aquesta iniciativa s’emmarca en l’aliança que mantenen la Diputació i l’Obra Social “la Caixa” per a la preservació d’espais naturals protegits i la reinserció de col·lectius amb risc d’exclusió social. Durant l’acte de signatura, Josep Poblet ha reiterat el compromís de la Diputació en l’aspecte social i mediambiental: “El nostre objectiu és que, en temps difícils, l’àmbit social se’n ressenteixi el menys possible”. El responsable d’Institucions a Tarragona de la Caixa, Daniel Pi, també ha destacat el suport de l’entitat a aquestes iniciatives. A l’acte també han assistit representants del Consistori de Vilallonga.

L’actuació està pressupostada en 40.000 euros. La superfície on s’actuarà és de 34.000 m2, amb una llargària de 612 m2. Concretament, es recuperarà el bosc de ribera d’aquest tram de la riera de la Selva, tot augmentant-hi la biodiversitat mitjançant la reforestació amb espècies pròpies dels biòtops riberencs i afavorint la funció d’embornal de CO2. També s’eliminaran espècies al·lòctones, com la canya, fet que facilitarà el correcte desguàs i el funcionament del riu. S’estabilitzaran els marges de la riera mitjançant la reforestació amb vegetació pròpia d’aquest ecosistema, es consolidarà un sender com a itinerari de natura integrat a l’entorn natural, i es netejaran punts on s’acumulen deixalles.

Pel que fa als objectius psicosocials, l’actuació permetrà capacitar un grup de persones en risc d’exclusió social –una vintena– per desenvolupar les tasques pròpies d’un treballador forestal especialitzat en intervencions en el medi fluvial. Així mateix, se’ls facilitarà el contacte amb l’entorn natural per tal de contribuir a una millora psicopatològica. Tot plegat permetrà els treballadors reforçar l’autoestima individual i col·lectiva amb l’execució d’un projecte de marcat reconeixement social i mediàtic.

Galeria d'imatges