Les Comissions Temàtiques de l'Arc Llatí es reuneixen a la Diputació de Tarragona per traçar projectes de dinamització territorial

L’Arc Llatí és una associació europea, formada per administracions dels estats espanyol, italià i francès, que vetlla per la cohesió econòmica i social dels territoris que en formen part.

22/05/2012
Les Comissions Temàtiques de l'Arc Llatí es reuneixen a la Diputació de Tarragona per traçar projectes de dinamització territorial
Les Comissions Temàtiques de l'Arc Llatí es reuneixen a la Diputació de Tarragona per traçar projectes de dinamització territorial

El Palau de la Diputació de Tarragona és en aquests moments la seu de la trobada de les quatre comissions temàtiques de l’Arc Llatí. Aquesta reunió de treball, que per primer cop se celebra a la ciutat, permetrà als membres d’aquesta associació europea traçar de forma conjunta projectes de dinamització i cohesió territorial. La Diputació de Tarragona, que actualment presideix la Comissió Temàtica de Cohesió Econòmica de l’Arc Llatí, ha presentat durant la trobada dos projectes de dinamització territorial centrats en l’impuls del turisme i del transport. La cita, que s’allarga fins demà, dia 23 de maig, ha congregat a la seu de la institució intercomarcal representants de l’Arc Llatí procedents d’Itàlia, França, les Illes Balears, Tarragona, Barcelona, Lleida i Girona.

L’Arc Llatí és una associació de diputacions i consells insulars espanyols, províncies italianes i departaments francesos de la Mediterrània Occidental, que s’estén per un euroterritori policèntric del sud d’Europa i que va des de l’Algarve fins a Sicília. Es tracta d’un espai de cooperació entre col·lectivitats territorials que vetlla per la cohesió econòmica i social dels territoris que el componen. (www.arcolatino.org)

Aquesta associació integra 4 comissions temàtiques (CT): la CT de Cohesió Territorial, la CT de Cohesió Econòmica, la CT de Cooperació a la Mediterrània i la CT de Cohesió Social. La Diputació de Tarragona ostenta des de l’any 2011 la presidència de la Comissió Temàtica de Cohesió Econòmica, eix fonamental de la política de cohesió europea. Aquest òrgan, que coordina el diputat Joan Josep Malràs en representació del president de la Diputació, treballa perquè els territoris adherits a l’Arc Llatí esdevinguin zones competitives en matèria de desenvolupament econòmic i ocupació, investigació, educació i formació.

Sota aquesta premissa, la Diputació de Tarragona lidera actualment diversos projectes europeus de dinamització territorial. Precisament, dos d’aquests projectes han centrat la reunió de treball que ha tingut lloc avui a la seu de la institució intercomarcal. D’una banda, s’ha tractat el projecte de promoció i valortizació sostenible del sector del turisme al territori de l’Arc Llatí i la Mediterrània. Es tracta d’establir un model de governança en el sector turístic on conflueixin les necessitats dels agents públics i privats. I de l’altra, s’ha debatut sobre la futura aplicació de les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) al transport de persones a les zones rurals, com a eina de millora del seu desenvolupament territorial i de la seva qualitat de vida.

Josep Poblet ressalta l’acció dels governs locals intermedis com a dinamitzadors del territori

L’acte d’inauguració de la Trobada de les Comissions Temàtiques s’ha celebrat aquest migdia al Saló de Plens de la Diputació de Tarragona, i ha estat presidit per Josep Poblet, president de la institució intercomarcal. Així mateix, ha comptat amb la presència del diputat i president de la Comissió Temàtica de Cohesió Econòmica, Joan Josep Malràs; de la presidència de l’Arc Llatí, representada pel vicepresident del Conseil Général de l’Aude (Llenguadoc-Rosselló), Hervé Baro, del president de la Provincia di Savona i delegat de l’Arc Llatí per al Turisme, Angelo Vaccarezza, i del vicepresident del Conseil Général des Pyrénées Orientales, Marcel Mateu entre altres autoritats i personal tècnic de l’associació.

Durant la seva intervenció, Josep Poblet ha reivindicat el paper dels governs locals intermedis com a “dinamitzadors del territori”, tot recordant que, en aquests moments en què la nostra economia es veu colpejada per una forta crisi econòmica, “són aquests ens vertebradors del territori els que donen servei i suport als municipis i a les comarques per tal de continuar amb les activitats generadores de desenvolupament i competitivitat”. Així mateix, ha recordat que “hem de treballar perquè la ciutadania entengui la importància d’aquests ens”, que, tal com ha assegurat, actuen com a “motor d’impuls a la transformació social i econòmica del territori al costat dels nostres municipis, empreses i universitats”.

Al seu torn, el vicepresident del Conseil Général de l’Aude, Hervé Baro, i el president de la Provincia di Savona, Angelo Vaccarezza, han ressaltat la importància de les administracions intermèdies, (representades per les diputacions a Espanya, per les províncies a Itàlia i pels departaments a França), recordant que estan defensades al Manifest de Salerno (Itàlia). Aquest manifest es va aprovar durant la darrera Assemblea General de l’Arc Llatí, celebrada el passat mes de març en aquesta ciutat italiana. Així mateix, Baro i Vaccarezza han coincidit en afirmar que “és indispensable la presència de les administracions intermèdies als països que integren l’Arc Llatí, tot assegurant que esdevenen “autèntics agents transformadors de la realitat social i econòmica del territori”.

L’Arc Llatí dóna suport al Corredor del Mediterrani

Durant la trobada celebrada avui a Tarragona, tant les Comissions Temàtiques de l’Arc Llatí com Hervé Baro, en representació del president d’aquesta associació, han assumit la proposta del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, d’impulsar el Corredor del Mediterrani i donar una solució definitiva a aquest projecte “que afecta tant als països de l’Arc Llatí”.Tal com s’ha posat de manifest durant la reunió d’aquesta tarda, la proposta de Josep Poblet se sotmetrà al Consell d’Administració d’aquest organisme europeu (que es reunirà el proper mes de setembre a Carcassona), per, si és aprovada, transmetre-la al Parlament Europeu, a fi i efecte que aquest sigui un tema prioritari dins dels grans projectes que impulsa la Unió Europea.

Galeria d'imatges