Montblanc celebra aquest mes de setembre la desena edició de TERRÀNIA

La Diputació de Tarragona dóna suport a aquest Festival Internacional de Ceràmica, que tindrà lloc els propers 28, 29 i 30 de setembre

25/09/2012
Montblanc celebra aquest mes de setembre la desena edició de TERRÀNIA
Montblanc celebra aquest mes de setembre la desena edició de TERRÀNIA

Montblanc celebra del 28 al 30 de setembre la desena edició del Festival Internacional de Ceràmica TERRÀNIA, una mostra destinada tant als amants d’aquesta disciplina artística com al públic interessat en descobrir la ceràmica com a element artístic i decoratiu. A més del públic en general, TERRÀNIA vol captar l’interès d’intermediaris, de professionals de la decoració, del comerç detallista o de galeries d’art, entre altres.

Organitzat per l’Ajuntament de Montblanc i pels ceramistes de la Conca de Barberà, la mostra compta amb el suport de la Diputació de Tarragona, que enguany col·labora en la realització dels tallers infantils a través de l’Escola d’Art i Disseny que gestiona a Tarragona.

Així s’ha posat de manifest durant la roda de premsa que ha tingut lloc aquest matí al Palau de la Diputació, on han participat la regidora de Turisme i Fires de l’Ajuntament de Montblanc, Ariadna Ferrer; la cap d’àrea de Turisme de l’Ajuntament, Toñi González i els ceramistes organitzadors Jaume Julià, Lluís Soler i Núria Albà. L’acte ha estat presidit pel vicepresident primer de la Diputació de Tarragona, Albert Vallvé.

La regidora de Turisme i Fires de l’Ajuntament de Montblanc, Ariadna Ferrer, ha remarcat que “TERRÀNIA sempre ha tingut vocació internacional”, és per això que la participació al certamen està oberta a ceramistes arribats d’arreu. En aquesta edició la mostra comptarà amb un total de 26 participants, la majoria procedents de Catalunya, però també d’altres punts de l’Estat Espanyol, de França, d’Alemanya i del Japó.

El lloc escollit per a concentrar aquest esdeveniment ha estat l’antiga església de Sant Francesc i els seus voltants. Enguany, coincidint amb el desè aniversari de TERRÀNIA, un espai del recinte es dedicarà a les peces que, durant aquests deu anys, s’han anat recopilant de cada edició

El Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc va néixer l’any 2003 i s’ha anat consolidant any rere any. El 2005 la mostra es va obrir internacionalment, i el 2007 va assolir el sostre pel que fa al nombre de visitants, un total de 13.000. Tal com ha assegurat Ariadna Ferrer l’ajuntament continua apostant per la qualitat d’aquesta mostra que, a dia d’avui, “s’ha convertit en un referent cultural, artístic i turístic”.

La idea d’organitzar un esdeveniment relacionat amb la ceràmica artística neix d’entre els ceramistes locals inspirats per models ja consolidats a diversos països d’Europa: Alemanya, Anglaterra, Escòcia, França, Holanda, etc. A Catalunya no existia cap festival similar centrat en la ceràmica artística, per la qual cosa ajudà a innovar en el seu sector. Tal com han posat de manifest els organitzadors del certamen TERRÀNIA no només té la voluntat de ser una fira, sinó que va més enllà, creant estrets vincles amb aspectes lúdics, pedagògics, folklòrics i d’arrel tradicional.

Durant la seva intervenció, el vicepresident primer de la Diputació, Albert Vallvé, ha agraït a l’Ajuntament de Montblanc el fet que any rere any organitzi aquest important esdeveniment que, caracteritzat per la seva qualitat, esdevé “un gran aparador de la ceràmica artística i del propi municipi de Montblanc”.

Els alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació condueixen els tallers infantils

El Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc compta amb diverses activitats paral·leles que, a més d’atorgar-li valor afegit, serveixen per apropar la ceràmica a tots els públics. Es tracta de les exposicions, els tallers i les demostracions.

Enguany els tallers infantils aniran a càrrec de diversos alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona, que ensenyaran a pares i fills a treballar amb el fang i a modelar i fer peces de petit format. També s’oferiran tallers de microrakú i de rakú de gran format, (el rakú és una tècnica tradicional oriental d’elaboració de ceràmica utilitària). D’altra banda, les demostracions aproparan a tota la família les diferents tècniques per treballar el fang.

Enguany les exposicions que proposa TERRÀNIA es podran visitar al Palau Alenyà (C. Sant Josep, 18), a la Sala Sant Miquel (Plaça Sant Miquel), a l’Antiga Església de Sant Francesc, i al Celler Mas Foraster. Una mostra dedicada als ceramistes Nishida Yasuyo i Vladimir Groh, i una exposició col·lectiva d’artistes participants a TERRÀNIA 2012 són només dues de les propostes d’aquest any.
 

Galeria d'imatges