Un llibre recorda i reivindica la figura del doctor Alexandre Frias i Roig, impulsor de l'Institut de Puericultura de Reus

La Diputació de Tarragona ha col·laborat en aquesta publicació, editada per l'Ajuntament de Reus. El Castell del Cambrer ha estat l'escenari de la presentació aquest dimecres.

19/12/2019
Cultura
Reus
Comunicació
La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, en la presentació del llibre
La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, en la presentació del llibre

El llibre "Alexandre Frias i Roig. El metge dels infants. Reus, 1878-1963" recorda i reivindica la figura de l'impulsor de l'Institut de Puericultura de Reus, qui va dedicar la seva vida a l'atenció a la infància. La publicació, editada per l'Ajuntament de Reus amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, s'ha presentat aquest dimecres al Castell del Cambrer. La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha participat a l'acte, al qual també ha assistit l'alcalde de Reus, Carles Pellicer.

La presentació del llibre també ha servit per fer un balanç de les activitats realitzades al voltant de l'Any Frias, que es va commemorar al llarg del 2017. En aquest sentit, l'acte ha comptat amb la participació d'Eduard Prats i Marga Gonzalvo, comissaris de l'Any Frias. A més, en el decurs de la presentació s'ha fet una lectura de textos del mateix doctor, a càrrec de Francina Baldrís, Josep Baiges, Dolors Quintana, Josep Maria Roig, Enric Tricaz i Andreu Pujol. Posteriorment s'han projectat dos vídeos, en primer lloc un de testimoniatge, de l'escriptor Xavier Amorós, i l'altre del Doctor Frias a la consulta. Finalment, Enric Prats ha interpretat una peça musical, que ha servit per cloure l'acte.

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha destacat durant l'acte que aquesta publicació contribueix, juntament amb l'Any Frias, a reconèixer la tasca excepcional i pionera que va dur a terme a través de l'Institut de Puericultura de Reus, des d'on va treballar per promoure la bona salut de la infància del territori.

Any Frias

A l'octubre de 1916 el Doctor Alexandre Frias va instar a l'Ajuntament de la ciutat a crear un institut de Puericultura (La Gota de Llet) per promoure la bona salut dels infants del territori. L'any 1917 aquest metge va aconseguir un petit local. Amb motiu del centenari d'aquesta efemèride l'Ajuntament i un grup de professionals van rememorar les activitats que aquesta institució va portar a terme durant la primera meitat del segle XX a Reus, tota una activitat que es va concentrar al voltant del que es va anomenar l'Any Frias i que es va celebrar l'any 2017.

Nombroses publicacions avalen que l'activitat assistencial i pedagògica del Doctor Alexandre Frias es va traduir en un descens notable de la mortalitat infantil i de les malalties infeccioses, superior al de la resta de territoris de l'Estat espanyol quan els antibiòtics encara no existien. Va ser, sens dubte, un pioner i un referent per a molts metges i famílies.

Amb la celebració de l'Any Frias es van fer múltiples activitats, algunes de les quals, com la col·locació d'una placa a la seva casa natal o l'edició d'aquest llibre que s’ha presentat, perduraran més enllà del 2017, perquè el nom d'Alexandre Frias i Roig continuï sent un referent d'excel·lència professional i compromís cívic.

Etiqueta: 
Cultura
Galeria d'imatges