Una exposició al MAMT i un llibre reivindiquen l'obra de 30 pintores del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre

"Plural femení" s'ha obert aquest dijous, en el marc del 40è aniversari del Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona

12/05/2016
Cultura
Tarragona
Comunicació
Nombrosa gent ha visitat l'exposició el dia de l'obertura
Nombrosa gent ha visitat l'exposició el dia de l'obertura

Els llibres sobre la història i l'evolució de l’art, tant a escala general com territorial, no solen reflectir l'aportació de les dones creadores, malgrat la importància i la qualitat de moltes de les seves obres. A partir d'aquesta reflexió inicial, l'historiador de l'art i professor a la URV Antonio Salcedo ha escrit el llibre Plural femení. Dones artistes a les comarques de Tarragona. El repte, 1870-1950, i n'ha comissariat l'exposició del mateix títol que es pot visitar del 12 de maig al 26 de juny al Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT). Totes dues iniciatives pretenen reivindicar i donar visibilitat a 30 pintores del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre nascudes entre 1870 i 1950. Més endavant, el MAMT mostrarà l'obra de dones artistes nascudes després d'aquest període.

 

Les artistes originàries o vinculades al Camp de Tarragona presents a l'exposició Plural femení. Dones artistes a les comarques de Tarragona. El repte, 1870-1950 són Maria Freser, Magda Folch, Teresa Ripoll, B.V.T. Davies, Maria Teresa Sanromà, Katia Acín, Aurora Gassó, Neus Segrià, Teresa Llàcer, Mercè Mòdol, Sefa Ferré, Agnès Padró, Ethel Martí, Isabel Saludes, Lluïsa Clols, Josepa Filella, Teresa Baena, Sefa Figuerola, Teresa Vidal, Paquita Bonifàs, Claustre Panadés, Josefina Giraldo, Josefina Miralles, Maria Rosa Rodrigo, Victòria Climent, Núria Pié. Pel que fa a les Terres de l'Ebre, les artistes són Manuela Delsors, Mari Chordà i Cinta Sabaté.

 

L'exposició, amb 60 obres, i el llibre s'han presentat aquest dijous, en el marc de les activitats que commemoren el 40è aniversari de la creació del MAMT, i al voltant del projecte anomenat Femení plural”, que pretén mostrar la creativitat femenina des de final del segle XIX fins a l'actualitat al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre. A l'acte, amb una massiva assistència, han assistit diverses de les pintores, juntament amb el president de la Diputació, Josep Poblet; l'autor del llibre i comissari de l'exposició, Antonio Salcedo, i la directora del MAMT, Rosa Ricomà.

 

El cicle dedicat a les dones es va iniciar amb l'exposició d'obres de la pintora Magda Folch (Reus, 1903 – Tarragona, 1981), que va romandre oberta fins el 30 d'abril al MAMT i fins el 15 de maig al Museu de Reus. La commemoració dels 40 anys del MAMT preveu altres exposicions per reivindicar i posar en valor l'obra de dones artistes de la demarcació: Femení plural/ La consolidació, sobre dones nascudes fins al 1980 (14 de juliol a 28 d’agost ); Femení plural / l’emergència, sobre dones nascudes a partir de 1981 (15 de setembre a 30 d’octubre); Femení plural / la imatge - Dones al festival SCAN (17 de novembre de 2016 a 15 de gener de 2017), i Femení Plural / el diàleg - Felícia Fuster / Mercè Mòdol (26 de gener a 12 març de 2017).

 

 

Etiqueta: 
Exposicions
Galeria d'imatges
  • Algunes de les autores i familiars seus, amb el president de la Diputació
  • Visita a l'exposició
  • Rosa Ricomà, Josep Poblet i Antonio Salcedo
  • Josep Poblet i Teresa Llàcer conversen davant d'una de les obres de la pintora
  • Assistència massiva a l'acte