Mas de Borbó

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Masos

Comarca: Baix Camp

Municipi: Aleixar, L'

Adreça: Partida de los Masos

Descripció:
Mas de grans dimensions situat al nordest del terme. Un dels masos més importants de la població, especialment pel seu entorn paisatgístic i una alzina mil·lenària monumental.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Masia

Estil: Obra popular

Datació: S. XIX

Localització: Al límit nord del terme, en contacte amb el terme de l'Albiol

Descripció:

Masia gran, de planta rectangular. Façanes arrebossades. Obra de paredat amb reforços de maó. Teulada a dues vessants. Restauracions i adequacions modernes. Conjunt interessant, amb capella pròpia. Aquesta, de planta rectangular, senzilla, sense decoracions, és obra de paredat, arrebossada, amb porta amb arc agut; sobre la façana, petita espadanya de ferro. Coberta de dues vessants, amb boles esfèriques a les cantonades. El conjunt destaca de lluny pel color blanc general, ressaltat per línees horitzontals de rajoles de colors verd i blau. A una façana lateral, gran balconada amb balustrada i, sota la coberta, golfes amb arcs rodons correguts. Destaca pel seu conjunt d'alzinars monumentals.

Notes històriques:

Pertangué abans al terme de l'Albiol, fins que a les darreries del segle passat passà a ésser terme de l'Aleixar. Actualment es troba en la partida dita dels Masos, que comprèn les terres de mas de Moixí, de Garrut i de Fernando, a més del d'en Borbó. La finca té un terreny accidentat, amb turons molt erosionats, bosc, erm i grans avellanars, primera font econòmica. Toca amb el terme de la Selva, no molt lluny del camí de Prades. Els documents són moderns: un de 1854 és una ordre de l'arquebisbe Fleix sobre l'agregació esmentada. Un dels propietaris del mas fou batlle de l'Albiol. El mas, de línees molt correctes, té una capella dedicada a Sant Miquel.

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Agropecuari

Adreça: Partida de los Masos

Telèfon: 977 81 50 05 (Ajuntament)

Fax: 977 81 58 00 (Ajuntament)

Lloc web: http://www.aleixar.altanet.org

Adreça electrònica: aj.aleixar@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.216671], [1.076267]