Mas Fàbregas

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Masos

Comarca: Tarragonès

Municipi: Constantí

Adreça: Ctra. TP-7225, km 4

Descripció:
Torre residencial modernista, batejada com Masia Teresa, feta construïr pel filàntrop reusenc Evarist Fàbregas Pàmies l'any 1916, a un arquitecte o mestre d'obres desconegut, per a la seva germana Teresa.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Torre residencial

Estil: Modernisme

Datació: 1916

Localització: A l'alçada del km 4 de la ctra. TP-7225, al nord-oest del centre urbà. es troba en l'extrem nord-oest del municipi, entre el Camí Ral i la ctra. de Sant Ramon.

Descripció:

Aquest mas elegant i esvelt va pertànyer a l'empresari reusenc Evarist Fàbregas Pàmies, que va amassar la seva fortuna arran de la neutralitat d'Espanya a la Primera Guerra Mundial (1914-1918) i la va invertir, en part, en activitats filantròpiques. La seva alta torratxa coronada amb una piràmide octogonal es divisa des de lluny. Disposa d'una curiosa planta de tres cossos en U, l'espai central dels quals l'ocupa una terrassa a l'alçada del primer pis. Els tres cossos tenen dos pisos, golfes i un terrat tancat amb balustrada de pedra perimetral. Sobre aquest terrat, a l'angle dret de la façana, arrenca l'original torre de quatre pisos. Aquest és l'element més singular de l'edifici, amb dues finestres d'arc rodó peraltat a cada cara del primer pis, una de ferradura decorada amb trencadís i vidres de colors al segon, un mirador amb barana de pedra i parets de vidre de colors al tercer i un cupulí de piràmide de trencadís blau i blanc al quart amb motllures verdes a les arestes.

 

Notes històriques:

Fou construïda el 1916 per Evarist Figueres, en el moment de la seva puixança econòmica. Posteriorment va ser un centre d'estudis del medi natural i del servei de la repoblació forestal de l'estat.

Tipus: BCIL

Disposició: Llei del Patrimoni Cultural Català 9/1993. POUM, Catàleg de Béns.

Data disposició: 09/07/2008. Aprovació definitiva comissió urbanisme.

Titularitat: publica

Estat de conservació: Dolent

Bibliografia:

AMIGÓ I ANGLÈS, R.:"Els topònims del terme municipal i del poble de Constantí", Tarragona, 1968.

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura modernista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Diputació de Tarragona, 2011.

 

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: En desús

Observacions:

Va ésser construït l'any 1916 per Evarist Fàbregues, en el moment de la seva puixança econòmica. Durant molts anys va ser un centre d'estudis del medi natural i del servei de repoblació forestal de l'estat.

Adreça: Ctra. TP-7225, km 4

Telèfon: 977 520 521 (ajuntament de Constantí)

Fax: 977 521 121 (fax ajuntament de Constantí)

Lloc web: http://www.constanti.cat

Adreça electrònica: ajuntament@constanti.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.177249], [1.162514]