Corbera d'Ebre

Tipo recurso: Monumentos y lugares de interés, Centros históricos

Comarca: Terra Alta

Municipio: Corbera d'Ebre

Dirección: Nucli antic

Descripción:
El poble vell de Corbera és un conjunt de cases en runes que donen constància d'allò que fins 1938 va ser la vila de Corbera d'Ebre. Allí descansa el seu símbol, l'església de "Sant Pere" des d'on es pot contemplar les abruptes muntanyes de la Serra de Cavalls i Pàndols (indrets on es van produir els combats més intensos i brutals de la batalla) i gran part del terreny que va ser l'escenari principal dels 115 dies d'enfrontament que va durar la Batalla de l'Ebre.

Galería de imágenes:

   

Tipo monumento: Conjunt urbanístic

Localitzación: Nucli antic. Part superior de la vila.

Descripción:

Situat a sobre d'un turó, el poble vell de Corbera d'Ebre forma un conjunt a banda de la nova població. El nucli està format per pocs carrers de cases ensorrades de maçoneria i teules, algunes de les quals serveixen per tancar el bestiar. S'observen alguns portals adovellats de mig punt, alguns arcs medievals reaprofitats, algun porxo i panys de carreus amb mènsules motllurades. Fora del nucli destaca l'església vella de Sant Pere, d'estil neoclàssic. És un edifici de planta basilical amb nau central i dues de laterals, de quatre trams i absis, que no sobresurten a l'exterior. Des d'aquí es pot contemplar les abruptes muntanyes de la Serra de Cavalls i Pàndols, lloc on es van produir els combats més intensos i brutals de la batalla. Gran part del terreny que va ser l'escenari principal dels 115 dies d'enfrontament que va  durar la Batalla de l'Ebre.

 

Notas históricas:

L'any 1153, està documentat per primera vegada el "castrum" de Corbera en la donació del castell de Miravet. El poble vell de Corbera d'Ebre va quedar completament destruït l'any 1938, durant l'anomenada batalla de l'Ebre, a la guerra civil espanyola.

Tipo: BCIN, lloc històric

Fecha disposición: 20/04/1993

Publicación: DOGC 11/06/1993

Titularidad: publica

Estado de conservación: Dolent

Bibliografía:

FONT, J.M. Cartas de población y franquicia de Cataluña. Barcelona: Consejo Superior de Investigaciones Científicas, 1969. 3. (CSIC. Instituto Jerónimo Zurita. Escuela de Estudios Medievales; 36).

Els castells Catalans. Barcelona: Dalmau, 1973. p.Vol. IV.

Gran Geografia Comarcal de Catalunya. Barcelona: DIGEC, 1984. p.Vol. 11.

 

Acceso: Fàcil

Uso y función actual: En desús.

Dirección: Nucli antic

Teléfono: 977 420 431 Ajuntament

Página web: http://www.corbera.altanet.org/

Dirección electrónica: aj.corbera@altanet.org

Coordenades Geográfiques G.G. (x,y): [41.078447], [0.475413]