Corbera d'Ebre

Resource type: Monuments and places of interest, Historic Centers

Region: Terra Alta

Town: Corbera d'Ebre

Address: Nucli antic

Description:
El poble vell de Corbera és un conjunt de cases en runes que donen constància d'allò que fins 1938 va ser la vila de Corbera d'Ebre. Allí descansa el seu símbol, l'església de "Sant Pere" des d'on es pot contemplar les abruptes muntanyes de la Serra de Cavalls i Pàndols (indrets on es van produir els combats més intensos i brutals de la batalla) i gran part del terreny que va ser l'escenari principal dels 115 dies d'enfrontament que va durar la Batalla de l'Ebre.

Image gallery:

   

Type of monument: Conjunt urbanístic

Place: Nucli antic. Part superior de la vila.

Description:

Situat a sobre d'un turó, el poble vell de Corbera d'Ebre forma un conjunt a banda de la nova població. El nucli està format per pocs carrers de cases ensorrades de maçoneria i teules, algunes de les quals serveixen per tancar el bestiar. S'observen alguns portals adovellats de mig punt, alguns arcs medievals reaprofitats, algun porxo i panys de carreus amb mènsules motllurades. Fora del nucli destaca l'església vella de Sant Pere, d'estil neoclàssic. És un edifici de planta basilical amb nau central i dues de laterals, de quatre trams i absis, que no sobresurten a l'exterior. Des d'aquí es pot contemplar les abruptes muntanyes de la Serra de Cavalls i Pàndols, lloc on es van produir els combats més intensos i brutals de la batalla. Gran part del terreny que va ser l'escenari principal dels 115 dies d'enfrontament que va  durar la Batalla de l'Ebre.

 

Historical notes:

L'any 1153, està documentat per primera vegada el "castrum" de Corbera en la donació del castell de Miravet. El poble vell de Corbera d'Ebre va quedar completament destruït l'any 1938, durant l'anomenada batalla de l'Ebre, a la guerra civil espanyola.

Type: BCIN, lloc històric

Date available from: 20/04/1993

Publication: DOGC 11/06/1993

Ownership: publica

Conserved state: Dolent

Bibliography:

FONT, J.M. Cartas de población y franquicia de Cataluña. Barcelona: Consejo Superior de Investigaciones Científicas, 1969. 3. (CSIC. Instituto Jerónimo Zurita. Escuela de Estudios Medievales; 36).

Els castells Catalans. Barcelona: Dalmau, 1973. p.Vol. IV.

Gran Geografia Comarcal de Catalunya. Barcelona: DIGEC, 1984. p.Vol. 11.

 

Access: Fàcil

Present use and function: En desús.

Address: Nucli antic

Telephone: 977 420 431 Ajuntament

Website: http://www.corbera.altanet.org/

E-mail: aj.corbera@altanet.org

G.G. Geographic Coordinates (x,y): [41.078447], [0.475413]