Església de Sant Cristòfol

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Baix Penedès

Municipi: Cunit

Adreça: Plaça Sant Cristòfol, 2

Descripció:
Església parroquial de Cunit, construïda el 1762 en estil neoclàssic parcialment sobre l'antiga església románica del segle XII. La capçalera del temple medieval fou reaprofitada com a sagristia de l'actual. Està dedicada a Sant Cristòfol, que és el patró de Cunit.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici religiós. Església.

Estil: Romànic i neoclàssic.

Datació: Segles XII-XVIII.

Localització: Nucli històric de Cunit.

Descripció:

La façana de l'edifici presenta una portalada d'arc rebaixat emmarcada per pedra. A sobre hi ha una petita fornícula amb la imatge de la Verge amb el Nen al coll. Damunt hi ha una rosassa que té dibuixada una creu grega i un ull de bou el·líptic.

Les cobertes són de dues vessants i tallades a cada banda de la façana per una forma còncava. El campanar és una torre quadrangular molt reformada, feta amb diversos cossos separats per cornises, amb el superior definit per quatre arcs de mig punt on hi ha les campanes. Al costat de l'església hi ha restes de l'antic cementiri.

A la banda esquerra, hi ha adossada a l'església, l'antiga casa rectoral, de tres piso

La sagristia està formada per tres absis en creu, coronats per una cúpula hemisfèrica. Cada absis té tres finestres i és decorat per unes bandes verticals i una senzilla motllura llisa i horitzontal, on hi ha posades dues pedres amb dibuixos entrellaçats.

Adossada per la banda esquerra de l'església hi ha l'antiga casa rectoral de tres pisos. La porta d'accés és un arc rebaixat i presenta en la clau la data "1782".

A l’interior trobem l’altar major, dedicat a Sant Cristòfol, que va ser reconstruït després de la Guerra Civil. Els petits altars i capelles laterals honoraven Sant Antoni, la Dolorosa o el Sant Crist, entre d’altres sants patrons als quals s’encomanaven anys enrere les diferents famílies del poble. Cada família tenia cura de les tasques de conservació i manteniment de la capella.

Notes històriques:

L’Església parroquial de Cunit es creu que es va aixecar en el transcurs de la segona meitat del segle XII.

L'any 1626 la població de Cunit acordà pagar primícies sobre els fruits, per tal d'ampliar l'església que resultava insuficient per a la població. En el 1735, i amb motiu d'una visita pastoral del bisbe Aguado, es tornà a suscitar la qüestió. Fou en el 1762 quan s'acabà de bastir el temple actual, el qual conservà part de l'antiga església, com a sagristia. Fins al segle XIV Cunit tingué rector propi, però en el 1363 es decretà la unió d'aquesta església amb Cubelles. Bastants anys després (1805) un vicari mutual s'establí amb residència a Cunit, i fou en el 1864 quan Sant Cristòfol de Cunit es convertí en parròquia independent.

Tipus: BCIL

Disposició: Pla d'ordenació urbanística municipal.

Data disposició: 30/11/2006

Publicació: DOGC 25/04/2007

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Culte. Església.

Adreça: Plaça Sant Cristòfol, 2

Telèfon: 977 67 40 30

Lloc web: http://www.turismecunit.org/patrimonio-sant_cristofol

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.197605], [1.634194]