Antiga Església de Sant Francesc

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Conca de Barberà

Municipi: Montblanc

Adreça: Plaça Sant Francesc

Descripció:
Església començada a construir al segle XIII i acabada al XIV que formava part d'un conjunt més complex, constituït per el claustre i les dependències dels monjos franciscans.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església

Estil: Gòtic.

Datació: Segles XIII-XVIII.

Localització: Aquesta església es situa a l'exterior del recinte emmurallat, a la part meridional de la ciutat, molt a prop de l'entrada de la N-240a al municipi.

Descripció:

Església d’una única nau coberta amb teulada a doble vessant sustentada per arcs diafragma i capçalera pentagonal plana amb volta de creuria de sis trams. Entre els contraforts sobren les capelles laterals i, damunt d’aquestes, finestres de doble llanceta amb elements de traceria. El portal principal, sobresurt lleugerament de la façana, està format per arquivoltes, la majoria de mig punt a excepció de la inferior lleugerament apuntada, que descansen sobre columnes. A la part superior s’obre un gran finestral gòtic de triple llanceta amb traceria.  El campanar, de planta quadrangular i molt estret, es situa entre el final de la nau central i la capçalera. Destaca la capella barroca edificada en la nau lateral esquerra.

Notes històriques:

L’església es va iniciar a construir al segle XIII, però la nau, les capelles laterals i la capçalera es van fer al segle XIV. Al s. XVII es va edificar una nova capella d’estil barroc que és on avui en dia s’ubica l’Oficina de Truisme. El convent fou un centre molt important de caràcter espiritual i formatiu. El rei Jaume II hi va confiar l’educació dels seus fills. Amb la desamortització va quedar abandonat i el convent juntament amb el claustre es van anant degradant i l’església es va fer servir com a destil·leria. Cap a la dècada dels 80 del segle passat es va començar el procés de restauració i rehabilitació de l’església.

Tipus: BCIN, Monument històric.

Disposició: Acord Govern Generalitat.

Data disposició: 29/05/2011

Publicació: DOGC Núm. 5682

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Oficina de Turisme i centre cultural polivalent.

Adreça: Plaça Sant Francesc

Telèfon: 977 860 009 - 977 860 012 (Ajuntament)

Fax: 977 862 802 (Ajuntament)

Lloc web: http://patrimoni.serviconca.org/monuments/detall.php?id=1425

Adreça electrònica: info@montblanc.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.374288], [1.162641]