Celler del Sindicat Agrícola del Pinell de Brai

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Arquitectura industrial, Cooperatives agrícoles

Comarca: Terra Alta

Municipi: Pinell de Brai, El

Adreça: Carrer del Pilonet, 8-10.

Descripció:
El Celler Cooperatiu del Pinell de Brai, anomenat "Catedral del Vi" de Catalunya, és l'edifici industrial agrari més rellevant de Catalunya. El seu arquitecte Cèsar Martinell usa tots els elements de l'arquitectura tradicional catalana i els embelleix amb les seves innovacions tècniques del seu mestre Antoni Gaudí i amb la ceràmica decorativa de Xavier Nogués.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Industrial. Celler cooperatiu.

Estil: Modernisme / Noucentisme

Datació: 1919-1922

Localització: Nucli urbà

Descripció:

El celler del Pinell de Brai és l’obra més perfeccionada i impressionant de Cèsar Martinell i una de les joies de l’arquitectura industrial agrària catalana. Esvelt i lluminós com l’arquitectura gòtica i embellit amb detalls, com el maó aplantillat que endolceix amb els seus arrodoniments les arcades interiors, o l’escala penjada –amb reminiscencies gaudinianes– que connecta els pisos superiors. Consta de tres naus monumentals encarades a migdia: la central de doble amplada i al darrere una quarta de més petita per a sala de màquines i la tremuja de recepció del raïm. Els interiors amb arcs parabòlics equilibrats, autosostinguts i en diafragma de maó aplantillat i amb carcanyols calats amb arcuacions aguantant la coberta constitueixen el seu gran tresor. A la façana hi ha el fris de ceràmica d’inspiració noucentista, obra del pintor Xavier Nogués, amb temes sobre l’elaboració i el consum del vi, que no van poder ser col·locades fins al 1950.

El celler cooperatiu de el Pinell de Brai és un dels cellers més importants de les anomenades catedrals del vi.  No només destaca per la seva bellesa arquitectònica sinó també per la creació d'un espai destinat a la producció de vi, incorporant importants innovacions tècniques com són l'estructura de naus basada en arcs parabòlics, el sistema de ventilació mitjançant grans finestrals o l'aïllament en càmeres dels recipients per a l'elaboració del vi, sense deixar de banda l'estètica del conjunt. L'edifici presenta quatre grans naus contigües. Les naus principals estan cobertes per arcs parabòlics equilibrats de maó i les secundàries per encavalcades de fusta. A la part posterior del celler trobem dues naus transversals amb sostres de fusta i gran alçada. La gran i monumental façana està dividida entre parts i alhora organitzada horitzontalment, amb tres nivells que divideixen el mur: pedra, ceràmica i maó. La part baixa està formada per un basament de pedra amb portes i finestres baixes emmarcades en pedra. La part superior és de paredat arrebossat amb les finestres emmarcades amb maó vist. Aquest dos nivells queden delimitats per u fris de ceràmica vidrada de Nogués, decorats amb motius relatius a la vinya i a l'olivera, i al seva transformació. El tercer nivell és del coronament, restaurant l'any 1988 les cobertes i reforçant l'estructura de la sala de màquines.

 

Notes històriques:

L'any 1917 van començar les gestions per començar a construir-lo. L'arquitecte va ser Cèsar Martinell i Brunet, deixeble de Gaudí, nascut a Valls el 1888 i l'encàrrec va ser per part del Sindicat Agrícola Cooperatiu de Pinell de Brai. Va actuar com a col·laborador l'especialista oleícola Emili Rovirosa.

 

Tipus: BCIN, monument històric

Disposició: 30/07/2002

Data disposició: DOGC

Publicació: 18/09/2002

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

LACUESTA, Raquel [et al.]: Catedrals del vi. Arquitectura i paisatge. Manresa: Angle, 2009.

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura industrial modernista i noucentista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Tarragona, Diputació de Tarragona, 2012.

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Segons horari

Ús i funció actual: Celler cooperatiu.

Observacions:

Horari d'estiu (Setmana Santa - octubre)

de dilluns a diumenge d'11 a 13h. i de 16 a 19h.

Horari d'hivern (novembre - Setmana Santa)

de dilluns a dissabte d'11 a 13h. i de 15:30 a 18:30h.

diumenges d'11 a 14h.

 

Adreça: Carrer del Pilonet, 8-10.

Telèfon: 977 426 234

Fax: 977 426 290

Lloc web: www.lacatedraldelvi.org

Adreça electrònica: cellerpinell@pinellense.e.telefonica.net

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.016581], [0.512668]