Far de la Banya

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Arquitectura industrial, Altres monuments d'arquitectura industrial

Comarca: Montsià

Municipi: Sant Carles de la Ràpita

Adreça: Partida de la Punta de la Banya

Descripció:
El far original, una torre de ferro, fou projectat per D. Lucio del Valle a la segona meitat del segle XIX. El 1975 es va començar a construir un de nou i després d'haver funcionat tots dos conjuntament durant un període, el primitiu es va traslladar al Port de Tarragona.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Far.

Datació: 1960

Localització: Es troba a la carretera Aluet-Alfacs, a la Punta de la Banya.

Descripció:

Aquest far presenta una alçada de 23,70 m i 3 m de diàmetre. Es troba a 30 cm sobre el nivell del mar. La torre és de formigó i els senyals diürnes d'identificació són ratlles gruixudes blanques i negres a tot el seu voltant. Les antigues cases dels treballadors es troben en ruïnes. En aquest far es fan servir panels fotovoltaics que donen uns 25 o 26 a./h. que alimenten una bateria elèctrica d'acumuladors de 700 a./h. de capacitat, que accionen un llum elèctric de 150 watt./4v., que s'allarga a 12 milles. A aquest tipus de far se'ls anomena d'"ocultació", ja que està equilibrat el temps de llum visible i de l'amagada. Té un grup de 4 i 1 "ocultacions", amb un ritme total de 20 segons.

Notes històriques:

Els far d'aquest zona foren projectats per D. Lucio del Valle el 1860. L'anterior far mesurava 18,70 m i era una torre de ferro, un poc cònica, pintada de color groc amb llanterna poligonal i cúpula de coure. L'òptica era de la casa Chance, bastida el 1861, de 12 milles d'abast, i revestida de fusta. Els anys 1980, aquest primitiu far fou traslladat al port de Tarragona per iniciativa del seu antic director Juan Dalac, com a únic exemplar supervivent dels famosos far de ferro del Delta de l'Ebre. El far va deixar de tenir personal al seu servei l'any 1943. L'actual es va començar a construir el 1975. En aquest es va mantenir el sistema lluminós i durant un període van estar funcionant tots dos junts. El 1985 aquest far fou automatitzat.

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Accés: Difícil

Ús i funció actual: Far

Adreça: Partida de la Punta de la Banya

Telèfon: 977 740 100

Fax: 977 744 387

Lloc web: http://www.larapita.cat

Adreça electrònica: aj.stcrapita@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.556325], [0.647332]