Mas Passamaner

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Masos

Comarca: Baix Camp

Municipi: Selva del Camp, La

Adreça: Camí de la Serra, 52.

Descripció:
Edificació d'estil noucentista, recentment restaurada i adaptada com hotel de luxe. Obra atribuïda als arquitectes Lluís Domènech i Montaner i Pere Domènech Roura.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Habitatge

Estil: Noucentista

Datació: 1922-1923

Localització: Al sud de la població, en direcció Constantí.

Descripció:

Joan Boqué Reverter, acabalat empresari i president de la Cambra de Comerç de Reus, havia heretat el mas del seu avi, Ramon Boqué, passamaner d'ofici, de la Selva del Camp. Solter gran, va encarregar a Lluís Domènech i Montaner un mas senyorial i ostentós, -segons la llegenda urbana per acomodar la seva companya sentimental-, amb jardí amb palmeres, una torre-mirador i, a l'interior, 12 habitacions per a senyors, sis per al servei, cinc lavabos complerts i quatre rentamans. Dels tres cossos de diferents alçades unificats per la façana, el de llevant és l'antiga casa dels masovers, totalment independent a l'interior. En morir l'arquitecte el 1923, la direcció d'obres la va portar el seu fill Pere Domènech Roura. El 2001 l'edifici va ser transformat en un hotel de cinc estrelles que ha restaurat els exteriors, molt deteriorats, i a l'interior ha conservat el menjador, convertit en biblioteca, la xemeneia de trencadís de la sala distribuïdora, i el rentamans de sota l'escala.

Edifici d'estructura clàsica que es va construir adossat a una petita masia preexistent, i aquesta va quedar totalment integrada a la nova construcció per la part exterior. Es tracta d'un habitatge de grans dimensions amb façana asimètrica a tres nivells: el central, més alt, amb una torre rematada per un frontó trencat amb fornícula i teulada a doble vessat; el de l'esquerra, on s'ubica la porta principal, amb teulada a quatre vessants, i el de la dreta amb teulada a doble vessant. Com a element a destacar, el balcó de la primera planta flanquejat per columnes tornejades de maó, amb un mirador adossat de finestra geminada, amb el mateix tipus de columnes i capitells de pedra esculpida. La façana està decorada amb rajoles de color blau cel i esgrafiats, i a les obertures s'aprecien treballs d'obra vista a les cornises, columnes i altres elements arquitectònics, ceràmica vidrada als rossetons i reblons, i baranes de ferro forjat. Es conserva encara la fusteria original dels tancaments de portes, balcons i finestres, pintades en color blau. Actualment s'ha rehabilitat com a hotel de luxe i a l'entorn s'han afegit altres elements annexos.

Notes històriques:

Aquesta mansió és una mostra de l'esplendor econòmic de la dècada dels anys 20 a Catalunya. Fou construït per l'empresari Joan Boquè Reverter, president de la Cambra de Comerç de Reus, en una època de transició entre el modernisme i el noucentisme. El nom de la casa provè de l'ofici de la família d'origen del primer propietari, amb que es coneixia la família a la contrada, encara que va ser amb els vins i els fruits secs com va forjar la seva fortuna. En època recent, l'edifici ha estat adquirit per la família García Puertas, que ha transformat l'habitatge en un hotel després d'una intensiva restauració (2001).

Tipus: Catàleg de Bèns d'Interès Històric

Disposició: POUM

Data disposició: 15/02/2005

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura noucentista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Diputació de Tarragona, 2011.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Hotel

Adreça: Camí de la Serra, 52.

Telèfon: 977 76 63 33

Fax: 977 76 63 36

Lloc web: http://www.maspassamaner.com/

Adreça electrònica: spa@maspassamener.com

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.186407], [1.160325]