Església de Santa Maria

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Conca de Barberà

Municipi: Senan

Adreça: C/ Major, 10

Descripció:
Església d'estil romànic d'una nau rectangular, amb absis semicircular i coberta amb volta de canó.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església.

Estil: Romànic

Datació: Segles XII - XIII.

Localització: Al carrer principal de Senan.

Descripció:

L'església de Santa Maria és un temple romànic d'una nau de planta rectangular. Seguint l'esquema tradicional dels temples romànics, constava d'un absis semicircular i una coberta amb volta de canó. Es pot observar a l'arquitectura de l'església com amb posterioritat a l'aixecament del primer temple, l'absis fou retallat per poder allargar l'edifici. També s'afegiren contraforts a la paret nord per sostenir la volta, mentre que al cantó sud s'hi adossaren edificacions. La façana de l'església destaca per la triple arquivolta d'estil clarament romànic amb dues petites columnetes amb capitells llisos que en sustenten l'arquivolta central. Únicament està decorada la imposta amb el cap d'un àngel, una pinya i una punta de diamant. Sobre la portalada principal es situà un petit rosetó. La façana està rematada per un campanar d'espadanya de dos ulls.

Notes històriques:

L'església està documentada l'any 1170 quan Guerau de Granyena, senyor del castell de la vila i el seu germà concediren l'església i altres drets al monestir de l'església de Montserrat. Al 1264 el monestir de poblet va comprar els drets de patronatge a Ripoll. L'any 1279-80 ja apareix en les llistes de les parròquies de l'arquebisbat de Tarragona. Aquesta situació va crear un conflicte entre Poblet i l'Arquebisbe que no es resoldrà fins al 1294 amb una concòrdia per la qual Poblet es reservava el dret de patronatge i l'arquebisbat la jurisdicció espiritual.

Tipus: BCIL

Disposició: Aprovació definitiva Comissió d'Urbanisme

Publicació: DOGC 27/03/2003

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte. Església.

Observacions:

Els peus de l'altar de l'església són de Poblet. Encara es conserva una pica d'aigua beneita de pedra d'estil renaixentista, i dues lloses sepulcrals del segle XVII i XVIII.

Adreça: C/ Major, 10

Telèfon: 977 877 333 / 630 641 164 Ajuntament

Fax: 977 877 333 Ajuntament

Lloc web: http://patrimoni.serviconca.org/monuments/detall.php?id=908

Adreça electrònica: aj.senan@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.469946], [1.087591]