Biblioteca Popular de Valls

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Alt Camp

Municipi: Valls

Adreça: Passeig dels Capultxins, 35.

Descripció:
La Biblioteca Popular de Valls, edificació noucentista projectada per l'arquitecte Lluís Planas Calvet el 1916, va ser la primera inaugurada per la Mancomunitat de Catalunya, l'any 1918.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Biblioteca

Estil: Noucentista

Datació: 1916-1918

Localització: Al final del Passeig dels Caputxins de Valls

Descripció:

En complicitat amb Eugeni d'Ors, un dels objectius assolits per Cèsar Martinell com a arquitecte municipal de Valls (1916-19) va ser la instal·lació per part de la Mancomunitat de Catalunya d'una Biblioteca Popular. Va ser encarregada a l'arquitecte Lluís Planas, deixeble de Puig i Cadafalch, i la primera inaugurada per la Mancomunitat, el 1918. Com correspon al corpus ideològic del Noucentisme, que considera les biblioteques com a temples del saber i del coneixement, l'edifici simbolitza un temple grecoromà, amb el seu pòrtic de columnes i pilastres jòniques, un frontó curvilini i una glorieta a banda i banda del frontó. Aquestes gracioses glorietes, sostingudes per vuit fines columnes jòniques, i les seves cobertes en cupulí recobert de ceràmica vidriada en trencadís vermell, atorguen personalitat al petit edifici, que quan ja no va poder hostatjar la creixent biblioteca, va ser restaurat per la Diputació de Tarragona i destinat a altres usos culturals.

És un edifici aïllat. A la façana hi conviuen elements arquitectònics i ornamentals grecs i romans. La façana principal presenta tres cossos, un central i dos laterals simètrics, damunt dels quals s'eleven dos templets de base circular amb vuit columnetes jòniques que sostenen una volta semiesfèrica. El cos central està format per dues columnes i quatre pilastres jòniques, i dóna accès al vestíbul d'entrada. L'acabament el forma un frontó coronat per un timpà de línia sinuosa. Està construït amb maó i arrebossat. Està pintat de gris i blanc.

Notes històriques:

Es tracta de la primera biblioteca popular inaugurada per la Mancomunitat de Catalunya. El seu artífex, com ho va ser també de la resta de biblioteques populars de la xarxa de la Mancomunitat, va ser l'assagista Eugeni d'Ors, impulsor del noucentisme català. L'obra s'encarregà a l'arquitecte Lluís Planas, i Francesc Dasca Boada (notari de Valls) facilità el procés de creació amb la donació del terreny. Respon plenament a la ideologia noucentista que defineix les biblioteques com a temples de cultura. La simplicitat i sobrietat de línies d'aquest edifici aconsegueixen donar la sensació de solemnitat i grandiositat proposada pel Noucentisme arquitectònic. La col·locació de la primera pedra data del 23 d'Octubre de 1916. El 24 de Juny de 1918 s'inaugurà i el 16 de Juliol del mateix any s'obrí al públic. El maig de 1920 s'establí el servei de préstec.

Després d'un llarg procés d'abandonament i posterior restauració a càrrec de la Diputació de Tarragona, es van tornar a obrir les portes, coincidint amb la festivitat de le Decennals de Valls, en le mes de gener 2011, amb una exposició sobre l'escriptor vallenc Narcís Oller. Aquesta exposició recreava l'ambient d'estudi on Narcis Oller perfilava les seves novel·les.

Tipus: BCIL, Bé Cultural d'Interès Local

Disposició: Aprovació definitiva Comissió d'Urbanisme

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura noucentista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Diputació de Tarragona, 2011.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Sala d'exposicions

Adreça: Passeig dels Capultxins, 35.

Telèfon: 977 636 003 (Ajuntament)

Fax: 977 612 872 (Ajuntament)

Lloc web: http://www.valls.cat

Adreça electrònica: ajuntament@valls.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.289048], [1.251670]