Sostenibilitat

La Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de Reus premien els millors olis d'oliva verge extra de les DOP de la demarcació

El Centre de Desenvolupament de l'Oli (CDO), gestionat per totes dues institucions, guardona el producte de les cooperatives Agrícola i Secció de Crèdit Sant Josep, de Bot; Unió Origen SCCL, de Vilallonga del Camp i Agrícola Catalana i Secció de Crèdit de Godall SCCL.
  • Publicat20/01/2023

La qualitat dels olis d'oliva verge extra de les denominacions d'origen protegides (DOP) de la demarcació s'ha vist recompensada, un any més, amb els Premis CDO que atorga el Centre de Desenvolupament de l'Oli, gestionat per l'Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona. Enguany s’enduen els premi les tres DOP presents a la demarcació. En concret, els guardons han anat a mans de les cooperatives Agrícola i Secció de Crèdit Sant Josep, de Bot (DOP Oli de Terra Alta), en la categoria afruitat madur; Unió Origen SCCL de Vilallonga del Camp (DOP Siurana), en la categoria afruitat verd dolç, i Agrícola Catalana i Secció de Crèdit de Godall SCCL (DOP Oli del Baix Ebre-Montsià), en la categoria afruitat verd amarg. En aquestes mateixes categories, han obtingut un accèssit, respectivament, Olis Solé SL, de Mont-roig del Camp (DOP Siurana); Cooperativa Agrícola de Cabacés (DOP Siurana), i Agrícola del Camp Santa Bàrbara SCCL (DOP Oli del Baix Ebre-Montsià).

Els guardons arriben enguany a la seva 16a edició i s’hi han presentat un total de 23 almàsseres de les Denominacions d’Origen Protegides presents al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès. L'acte, en format presencial i també telemàtic a través de Youtube, s'ha dut a terme aquest divendres al vespre al Palau Bofarull de la Diputació a Reus i ha estat presidit per la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i per l'alcalde de Reus, Carles Pellicer. Hi han assistit, a més, el diputat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació, Josep Forasté; el regidor de Recursos Humans i Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus, Daniel Rubio; el regidor reusenc Carles Prats, la primera tinenta d’alcalde i regidora d’agricultura de l’ajuntament de la Bisbal del Penedès, Judith Vidal; la directora dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat a Tarragona, Glòria Tibau; la cap del Panell de Tast Oficial d'Olis Verges d'Oliva de Catalunya, Àngels Calvo; els presidents de les DOP Oli de Terra Alta, Josep Pere Colat; Oli del Baix Ebre-Montsià, Josep Lluís Cardona,i la representant de la DOP Siurana, Judith March, a més del delegat institucional a Tarragona de l’IRTA i coordinador de la Comissió Agroalimentària de la Cambra de Comerç, Joaquim Brufau.

Durant l'acte, la presidenta de la Diputació ha destacat l'excel·lent qualitat dels olis que es produeixen a tota la demarcació i ha reivindicat la feina i l’esforç de tothom qui, any rere any, tira endavant la campanya, sobretot en moments complicats com els del 2022, en què la manca d’aigua i les fortes onades de calor han perjudicat la collita.

Noemí Llauradó ha remarcat el compromís de la Diputació de Tarragona pel sector oleícola i per "un model de producció alimentària sostenible des dels punt de vista econòmic, ambiental i social". Finalment, ha donat l’enhorabona a totes i tots els participants als premis i ha destacat que els guardons volen valorar l’esforç i la vocació de tots els productors d'oli d’oliva verge extra de la demarcació.

Per la seva part, l’alcalde de Reus ha posat de manifest el treball conjunt i la unió d’esforços de les institucions i els productors oleícoles i el paper estratègic del sector de l’oli en l’economia del territori, "un producte bàsic, gastronòmic i de salut, que ens fa singulars i competitius i que avui és una carta de presentació al món".

 

Fer costat al sector oleícola

El Centre de Desenvolupament de l'oli, gestionat per les àrees de Medi Ambient de l'Ajuntament de Reus i de la Diputació de Tarragona, treballa per al coneixement, promoció i revalorització de la cultura de l'olivera, mitjançant diferents iniciatives al llarg de l'any. Els Premis CDO n'és una de les més destacades. Consisteixen en la compra, per part del Centre de Desenvolupament de l'Oli, dels olis embotellats guanyadors, en ampolles de 250ml, per un import de 1.500 euros a cadascuna de les categories. D'aquesta manera, la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de Reus poden promocionar-los a través de diferents accions. Al mateix temps, les almàsseres guanyadores poden fer menció del premi a l'etiqueta dels envasos de l'oli d'oliva verge extra, a la web i a les xarxes socials.

Altres accions de suport vinculades als premis són la creació d'una capsa promocional amb les tres mostres guanyadores, que va acompanyada d'un fullet explicatiu amb les característiques organolèptiques dels olis guanyadors i una breu explicació de la proposta de tast dels olis.

 

Vols saber-ne més?

Premis CDO

  • Sostenibilitat

Reconèixer la feina ben feta, valorar els productors d'oli verge extra de les denominacions d'origen protegides del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre i potenciar els seus olis.
Foto de família dels premiats CDO2022
Foto de família dels premiats CDO2022
La presidenta en l'acte de lliurament dels Premis CDO
La presidenta en l'acte de lliurament dels Premis CDO