Sostenibilitat

Transició energètica, acció climàtica i espais naturals

L'emergència climàtica és una realitat. El compromís de la Diputació de Tarragona amb la sostenibilitat vertebra el Pla de Mandat. Com a tot el món, el futur de la Catalunya Sud passa per fomentar polítiques que ens permetin frenar les agressions al medi i construir un món millor, amb un plantejament més sostenible que inclogui els diversos àmbits d'actuació de qualsevol organització.

PAESC

Reduïm el 40% de les emissions de CO2 amb els municipis.

Per al medi ambient

Gestió d'espais naturals

Equilibri Natural

Col·laborem amb la Generalitat de Catalunya i la resta de diputacions catalanes per trobar l'equilibri perfecte entre gaudir i protegir els nostres espais naturals

Per a la salut pública

Campanyes de sensibilització

Taller “Guardians energètics”

Els “Guardians energètics” són tallers creats per a infants d'escoles del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre emmarcats en la Setmana Europea de l'Energia Sostenible, però que es duen a terme durant tot l'any. Es tracta d'una activitat pedagògica, d'una hora de durada, que vol aconseguir un canvi d'hàbits energètics en l'àmbit domèstic i convertir els nens i nenes en “guardians energètics”, ambaixadors de l'estalvi energètic a casa seva.

Objectius

 • Fer un ús responsable de l’energia.
 • Prendre consciència de l’estalvi energètic en les nostres accions quotidianes.
 • Aprendre nous hàbits energètics en l’àmbit domèstic i escolar.
 • Adquirir esperit crític vers el malbaratament energètic que es dona a la nostra societat.
 • Descobrir mesures d’estalvi i hàbits més sostenibles.
 • Adquirir suficients coneixements per actuar en conseqüència.
 • Aprendre a treballar en equip, de manera cooperativa i participativa.
 • Ser protagonista del seu aprenentatge.
 • Relacionar les pròpies accions amb possibles conseqüències en el canvi climàtic.

Continguts

 • Quines són les principals causes del malbaratament energètic a les llars i els centres escolars.
 • Quines accions quotidianes i quins hàbits puc aplicar per millorar l’eficiència energètica, tant a casa com a l’escola.
 • Exemple de font d’energia renovable i avantatges que comporta enfront de la convencional.
 • Conèixer quines accions porten a terme l’ajuntament i la Diputació de Tarragona.

Metodologia

A l'aula es crea un espai on els alumnes, en petits grups, tenen representades dues opcions d’una mateixa situació quotidiana. Tot seguit, hauran d’identificar els usos eficients d’energia i els que produeixen un malbaratament, i hauran de decidir quina de les dues opcions que se’ls proposa és la que comporta un estalvi d’energia. Per petits grups, explicaran el seu cas a la resta de la classe i destacaran l’opció que suposa més estalvi d’energia.

Setmana Europea de l'Energia Sostenible

La Setmana Europea de l'Energia Sostenible és una iniciativa de la Comissió Europea que té l'objectiu de promoure l'eficiència energètica i les energies renovables a la Unió Europea i altres països. Durant el període de la campanya, s'organitzen esdeveniments i activitats per tota Europa, incloent conferències, tallers, visites a instal·lacions, concursos i altres iniciatives. Els esdeveniments estan oberts al públic en general i estan dirigits a professionals del sector energètic, representants polítics, empreses, organitzacions no governamentals, ciutadans i altres interessats en l'energia sostenible.

Aquest 2023, la Setmana Europea de l'Energia Sostenible, es celebra del 20 al 22 de juny i el lema de la Unió Europea per l'edició d'enguany és: "Accelerating the clean energy transition - towards lower bills and greater skills".

A Catalunya diverses entitats organitzen la campanya conjuntament, creant el seu propi lema, imatge i proposta d'activitats. Les d'aquest any s'estan desenvolupant i estaran disponibles properament en aquest apartat.

Els ajuntaments, les entitats, les empreses i la ciutadania es poden adherir a la campanya promovent accions que ajudin a empoderar la ciutadania i també les empreses, per fer realitat aquesta nova cultura energètica que ja no pot esperar.

Com en cada edició, animem els ens locals a organitzar accions, jornades per l'energia sostenible o dies de l'energia per conscienciar la ciutadania, en el marc de jornades o activitats d'energia sostenible, i per donar visibilitat al vostre compromís climàtic com a ens adherits al Pacte d'Alcaldies pel Clima i l'Energia. Compteu amb el suport de les administracions supramunicipals a aquest efecte.

Campanya i recursos de suport al món local a Catalunya

Des de les administracions supramunicipals (ICAEN, Diputació de Tarragona, Diputació de Barcelona, Diputació de Girona, Diputació de Lleida, AMB, Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i CILMA), juntament amb l'Ajuntament de Barcelona, us presentarem durant el mes de setembre la campanya de comunicació pròpia, amb un lema i una imatge renovats.

Materials de la campanya de comunicació per adaptacions dels ens locals

La web de l'ICAEN està actualitzada amb la imatge i tot el material perquè els ajuntaments el puguin utilitzar:

 

 

La Diputació de Tarragona du a terme dues actuacions al territori:

Taller “Guardians energètics”, amb l'objectiu d'aconseguir un canvi d’hàbits energètics en l’àmbit domèstic i convertir els nens i nenes en “guardians energètics” de casa seva i protagonistes del guany econòmic que fan els seus pares en estalviar diners.

“Energia, biomassa forestal i canvi climàtic”

A través d'aquesta proposta pedagògica els alumnes descobreixen com serà la xarxa de calor que s’instal·larà al seu municipi i que escalfarà equipaments municipals. Així mateix, amb el suport de material didàctic i divulgatiu, faran dinàmiques per aprofundir en el coneixement de la biomassa forestal i les energies renovables. En el cas de l'alumnat de secundària, els tallers inclouran una part important de pràctiques al laboratori, que s'impartiran sota el títol “Energia, biomassa forestal i canvi climàtic”.

Aquests tallers formen part del programa d’educació ambiental dins del projecte “Xarxa de calor de proximitat”, liderat per la Diputació, que té l’objectiu de promoure i difondre l’ús de la biomassa local com a font energètica. El projecte preveu la instal·lació de calderes i xarxes de calor en nou municipis de la demarcació per produir energia tèrmica sostenible a partir de la biomassa per escalfar equipaments municipals i està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, en el marc del programa operatiu “FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 4”.

xarxa

Biomassa forestal, energia més neta i pròxima

El projecte “Xarxa de Calor de Proximitat de la Diputació de Tarragona" impulsa a les comarques de Tarragona un model de referència d’instal·lacions de xarxes de calor alimentades amb biomassa forestal en equipaments municipals.
 • Sostenibilitat

Escape room per l'emergència climàtica

El planeta viu en estat d'emergència climàtica. L'activitat humana, l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle, l'esgotament de les reserves naturals, l'ús abusiu de plàstics, el consum dels recursos del planeta, etc. estan portant el planeta al seu límit.

 

 

Taller “La factura de la llum, com podem reduir-la?”

Des de la Diputació de Tarragona, amb l'objectiu de sensibilitzar la societat en relació amb l’estalvi i l’eficiència energètica com a camí per avançar cap a un escenari de consum energètic responsable, organitzem el taller “La factura de la llum, com podem reduir-la?”.

L’objectiu del taller és aconseguir un canvi d'actituds en matèria energètica entre la ciutadania i millorar la gestió del consum energètic. S'hi fa una anàlisi pràctica de la factura de la llum, per posar a l'abast de les persones assistents els coneixements necessaris per reduir el consum energètic a la llar.

El taller té una durada aproximada d'una hora i mitja i està adreçat a grups d'adults d'entre 20 i 25 persones.

Es recomana que els assistents portin de casa una factura elèctrica.

 ⬇️ Presentació del taller

 

Setmana Europea de la Prevenció de Residus

La Setmana de la Prevenció de Residus és una iniciativa impulsada per la Comissió Europea per sensibilitzar i conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de reduir l'emissió de residus en el nostre dia a dia. Se celebra cada any a finals del mes de novembre.

32 regions europees de 24 països participen activament en la Setmana amb el suport de la Comissió Europea. A Catalunya, l'organització està liderada per l'Agència Catalana de Residus.

Objectius

Durant la Setmana unim esforços per:

 • Donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus estats membres en aquesta matèria.
 • Fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa.
 • Fer públiques les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus.
 • Fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).

Compromisos

Simplement adoptant petits gestos quotidians (no malbaratar, donar, fabricar compost, reciclar, etc.) podem contribuir a reduir sensiblement la massa de residus que asfixia el nostre planeta i esgota els seus recursos naturals.

Entra a la pàgina EMCOMPROMETO i apunta’t al repte d’adoptar un, dos o tants compromisos com vulguis per ajudar a la reducció de residus.

Consells per no generar residus

En la prevenció de residus, us deixem uns quants consells per reduir el consum d’envasos:

Tingues presentS les R

Reduir: el millor residu és aquell que no es produeix, evita envasos innecessaris.

Reutilitzar: reutilitza les bosses, les capses i els pots, tenen valor i poden fer-nos molt servei.

Reciclar: recicla paper, llaunes i ampolles i transforma residus en recursos.

Què pots fer tu?

A CASA

A la FEINA

A la BOTIGA

 • Evita el menjar precuinat, cuina!
 • No utilitzis vaixella de plàstic.
 • Recupera els tovallons de roba.
 • Tingues contenidors reutilitzables.
 • Aprèn a conservar els aliments.
 • Reutilitza les ampolles.
 • Evita el consum d’articles d’un sol ús.
 • Fes servir tasses de ceràmica o gots de vidre.
 • Porta el dinar en carmanyoles reutilitzables.
 • Redueix el consum de paper, tinta i tòner.
 • Reutilitza els embalatges.
 • Imprimeix només el que sigui imprescindible.
 • Digues NO a les bosses d’un sol ús, porta’n sempre de reutilitzables.
 • Compra a granel, no productes empaquetats.
 • Compra el que necessitis, evita malbaratar aliments.
 • Evita els envasos innecessaris.
 • Compra productes concentrats.

 

 

Setmana de la Natura

La Setmana de la Natura és una campanya dirigida a promoure activitats a tot Catalunya per conscienciar sobre la importància de tenir cura de la nostra natura i el nostre territori. La Diputació hi col·labora fent-ne difusió als ajuntaments.

Accediu aquí al web del projecte per saber-ne tots els detalls.

 

Escape Room per l'emergència climàtica

El planeta viu en estat d'emergència climàtica. A l'Escape Room de la Diputació de Tarragona descobriràs els reptes ambientals a què ens enfrontem i les oportunitats.

Ajuts i serveis

Compromís amb l'Agenda 2030

La Diputació de Tarragona forma part de l'Acord Nacional per a l'Agenda 2030

En l'àmbit concret de la sostenibilitat, la nostra acció s'encamina a satisfer els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) següents:

ods3  6  7  11  ods12  13  14  15