L'emergència climàtica és una realitat. El compromís de la Diputació de Tarragona amb la sostenibilitat vertebra el Pla de Mandat. Com a tot el món, el futur de la Catalunya Sud passa per fomentar polítiques que ens permetin frenar les agressions al medi i construir un món millor, amb un plantejament més sostenible que inclogui els diversos àmbits d'actuació de qualsevol organització.
Per al medi ambient
Premis CDO
Gestió d'espais naturals
Equilibri Natural
Per a la salut pública
Campanyes de sensibilització
Taller “Guardians energètics”
Els “Guardians energètics” són tallers creats per a infants d'escoles del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre emmarcats en la Setmana Europea de l'Energia Sostenible, però que es duen a terme durant tot l'any. Es tracta d'una activitat pedagògica, d'una hora de durada, que vol aconseguir un canvi d'hàbits energètics en l'àmbit domèstic i convertir els nens i nenes en “guardians energètics”, ambaixadors de l'estalvi energètic a casa seva.
Setmana Europea de l'Energia Sostenible
Europa celebra enguany la Setmana Europea de l'Energia Sostenible, del 26 al 30 de setembre, amb l’objectiu de conscienciar la societat amb actuacions i activitats al voltant de l’eficiència energètica, les energies renovables i el paper clau de la ciutadania en la transició energètica,.
En un context d’emergència climàtica i en el marc de la crisi sanitària mundial, és més necessari que mai que avancem amb determinació en la transició energètica cap a un nou model energètic net, sostenible, descarbonitzat, distribuït i democràtic. Ara les persones tenim la clau per capgirar la situació a través de la participació i la implicació en la gestió de l’energia que utilitzem en el nostre dia a dia.
Els ajuntaments, les entitats, les empreses i la ciutadania es poden adherir a la campanya promovent accions que ajudin a empoderar la ciutadania i també les empreses, per fer realitat aquesta nova cultura energètica que ja no pot esperar.
Com en cada edició, animem els ens locals a organitzar accions, jornades per l'energia sostenible o dies de l'energia per conscienciar la ciutadania, en el marc de jornades o activitats d'energia sostenible, i per donar visibilitat al vostre compromís climàtic com a ens adherits al Pacte d'Alcaldies pel Clima i l'Energia. Compteu amb el suport de les administracions supramunicipals a aquest efecte.
Campanya i recursos de suport al món local a Catalunya
Des de les administracions supramunicipals (ICAEN, Diputació de Tarragona, Diputació de Barcelona, Diputació de Girona, Diputació de Lleida, AMB, Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i CILMA), juntament amb l'Ajuntament de Barcelona, us presentarem durant el mes de setembre la campanya de comunicació pròpia, amb un lema i una imatge renovats.
Materials de la campanya de comunicació per adaptacions dels ens locals
Ja està disponible la imatge per la campanya de la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2022 per part de la Generalitat de Catalunya.
El missatge d’aquesta edició es basa en què el nou model energètic ja s’està començant a instaurar, que el canvi està en marxa i que cal la implicació activa de tota la ciutadania. Més detall a l’enllaç.
La web ja està actualitzada amb la imatge i el pòster editable per Ajuntaments i entitats.
La Diputació de Tarragona du a terme dues actuacions al territori:
Taller “Guardians energètics”, amb l'objectiu d'aconseguir un canvi d’hàbits energètics en l’àmbit domèstic i convertir els nens i nenes en “guardians energètics” de casa seva i protagonistes del guany econòmic que fan els seus pares en estalviar diners.
“Energia, biomassa forestal i canvi climàtic”
A través d'aquesta proposta pedagògica els alumnes descobreixen com serà la xarxa de calor que s’instal·larà al seu municipi i que escalfarà equipaments municipals. Així mateix, amb el suport de material didàctic i divulgatiu, faran dinàmiques per aprofundir en el coneixement de la biomassa forestal i les energies renovables. En el cas de l'alumnat de secundària, els tallers inclouran una part important de pràctiques al laboratori, que s'impartiran sota el títol “Energia, biomassa forestal i canvi climàtic”.
Aquests tallers formen part del programa d’educació ambiental dins del projecte “Xarxa de calor de proximitat”, liderat per la Diputació, que té l’objectiu de promoure i difondre l’ús de la biomassa local com a font energètica. El projecte preveu la instal·lació de calderes i xarxes de calor en nou municipis de la demarcació per produir energia tèrmica sostenible a partir de la biomassa per escalfar equipaments municipals i està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, en el marc del programa operatiu “FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 4”.
Escape room per l'emergència climàtica
El planeta viu en estat d'emergència climàtica. L'activitat humana, l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle, l'esgotament de les reserves naturals, l'ús abusiu de plàstics, el consum dels recursos del planeta, etc. estan portant el planeta al seu límit.
Taller “La factura de la llum, com podem reduir-la?”
Des de la Diputació de Tarragona, amb l'objectiu de sensibilitzar la societat en relació amb l’estalvi i l’eficiència energètica com a camí per avançar cap a un escenari de consum energètic responsable, organitzem el taller “La factura de la llum, com podem reduir-la?”.
L’objectiu del taller és aconseguir un canvi d'actituds en matèria energètica entre la ciutadania i millorar la gestió del consum energètic. S'hi fa una anàlisi pràctica de la factura de la llum, per posar a l'abast de les persones assistents els coneixements necessaris per reduir el consum energètic a la llar.
El taller té una durada aproximada d'una hora i mitja i està adreçat a grups d'adults d'entre 20 i 25 persones.
Es recomana que els assistents portin de casa una factura elèctrica.
Setmana Europea de la Prevenció de Residus
La Setmana de la Prevenció de Residus és una iniciativa impulsada per la Comissió Europea per sensibilitzar i conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de reduir l'emissió de residus en el nostre dia a dia. Se celebra cada any a finals del mes de novembre.
32 regions europees de 24 països participen activament en la Setmana amb el suport de la Comissió Europea. A Catalunya, l'organització està liderada per l'Agència Catalana de Residus.
Setmana de la Natura
La Setmana de la Natura és una campanya dirigida a promoure activitats a tot Catalunya per conscienciar sobre la importància de tenir cura de la nostra natura i el nostre territori. La Diputació hi col·labora fent-ne difusió als ajuntaments.
Accediu aquí al web del projecte per saber-ne tots els detalls.
Escape Room per l'emergència climàtica
Ajuts i serveis
Compromís amb l'Agenda 2030
La Diputació de Tarragona forma part de l'Acord Nacional per a l'Agenda 2030.
En l'àmbit concret de la sostenibilitat, la nostra acció s'encamina a satisfer els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) següents: