Sostenibilitat

L'Albereda de Santes Creus

L'Albereda de Santes Creus és un espai natural protegit que és propietat de la Diputació de Tarragona. Forma part del Pla d’espais d’interès natural (PEIN) de la Generalitat de Catalunya, i destaca per la vegetació de ribera en contacte amb el riu Gaià, així com per la ubicació al peu del monestir de Santes Creus. De fet, els monjos cistercencs van escollir aquesta ubicació per la disponibilitat d'aigua que hi havia. 

 

Al segle XII, l'orde del Cister buscava indrets amb bones condicions per fundar-hi noves comunitats. I a la Catalunya Nova, a la vora del riu Gaià, hi va trobar tot allò que els monjos necessitarien: un paisatge harmoniós per sentir-se a prop de Déu i disponibilitat d'aigua i terres fèrtils per fer prosperar la comunitat. La construcció del monestir de Santes Creus va durar més de cent anys i, des de bon principi, l'actual albereda va ser una font de recursos determinant per a la sostenibilitat del cenobi.

El riu i les fonts garantien el subministrament d'aigua al monestir, i també s'usava per regar els horts i les plantes medicinals. La fusta dels arbres servia per construir, per vendre, per cuinar o per escalfar-se. A més, el soroll de l'aigua corrent i la calma de l'indret proporcionava als monjos un retir ideal per a la meditació. 

albereda2

La Diputació ha restaurat l'estat original del riu Gaià al seu pas per la finca, gestiona l'albereda i fa accions de divulgació sobre el patrimoni natural. L'entorn permet el contacte directe amb la natura, i per això s'hi organitzen activitats d'educació ambiental.

Els religiosos van deixar d'habitar el monestir aviat farà dos-cents anys, però bona part dels valors de l'espai encara hi són presents i han convertit aquest indret en un lloc molt estimat, punt de peregrinació habitual d'excursionistes i veïns de la zona. Destaca el gran nombre d'arbres de ribera de gran port, entre els quals hi ha els àlbers que han donat nom a la finca.

La gestió de la Diputació, que és propietària de l'espai des del 1957, està enfocada, d'una banda, a conservar, millorar i difondre els valors naturals, i de l'altra, a garantir l'ús públic de la finca.

 

EL BOSC DE SANT SEBASTIÀ

A més de l'Albereda, la Diputació és propietària de quatre boscos més al voltant del monestir de Santes Creus, coneguts com el Bosc de Sant Sebastià. L'espai, d'un total de 50 hectàrees principalment de pi blanc (Pinus halepensis), forma part del mosaic agroforestal que envolta i constitueix el paisatge de l'antic cenobi cistercenc. El Pla de gestió forestal té com a objectiu la conservació dels valors naturals i forestals del bosc i la protecció del paisatge a l'entorn del monestir, així com afavorir la biodiversitat, la protecció dels incendis forestals i la introducció en l'educació ambiental. 

bosc

Vetllem per seguir fent compatible la conservació dels valors naturals i els usos públics d'un indret amb una gran significació històrica.

 

Documentació relacionada

SABER-NE MÉS

Visita Santes Creus

Descobreix el monestir de Santes Creus en totes les seves dimensions. Coneix el cenobi i l'entorn, passeja per la història i retroba't. Segueix l'enllaç i informa't sobre les modalitats de visita.

Galeria d'imatges