Cultura

150 anys del naixement de Nativitat Yarza Planas

Exposició commemorativa de la primera alcaldessa elegida democràticament a Catalunya

La mostra és un homenatge a les dones que han estat alcaldesses, regidores o presidentes de consells comarcals des de la recuperació de la democràcia.

yarza

Aquesta exposició està impulsada per la Generalitat de Catalunya, a través de l’Institut Català de les Dones, i compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.

Es tracta d’una mostra itinerant elaborada per la comissària Carme Porta i amb disseny gràfic d’Elisabet Nel·lo. Proposa un recorregut per la trajectòria personal i professional de la mestra, miliciana i política que va ser la primera alcaldessa a Catalunya.

Natividad Yarza Planas (Valladolid, 1872 - França, 1960)

L'any 1876 la família es va instal·lar a Barcelona. La Natividad Yarza va exercir el magisteri en diversos municipis fins al 1930, quan va ser nomenada mestra de l'escola de Bellprat. Afiliada al Partit Republicà Radical Socialista, va ser una de les fundadores de l'Associació Femenina Republicana Victoria Kent a Barcelona (1931), entitat que volia fomentar la col·laboració de les dones amb la República. El 1933, Yarza va presidir la comissió gestora a l'Ajuntament de Bellprat i va ser triada sotssecretària de la Junta General Constituent de l'Institut Laic Benèfic de Catalunya.

Després de les eleccions generals del novembre de 1933, va abandonar el Partit Republicà Radical Socialista i es va afiliar a Esquerra Republicana de Catalunya. El gener del 1934 va encapçalar la candidatura a les eleccions municipals a Bellprat i va ser escollida alcaldessa, la primera de Catalunya i de tot l'Estat espanyol triada per sufragi universal.

Poc després va ser destinada com a mestra a la Pobla de Claramunt, i va haver d'abandonar l'alcaldia. Durant la Guerra Civil es va allistar en la columna del Barrio, que la va portar al front d'Aragó, i després es va traslladar a Barcelona per a integrar-se com a mestra del Consell de l'Escola Nova Unificada. Un cop acabada  la guerra es va exiliar a França i va morir l’any 1960 a Tolosa de Llenguadoc.

yarza

 

En vols saber més?

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, inaugura la mostra al Palau Bofarull de Reus, amb la participació de nombroses alcaldesses de diferents èpoques

 

dossier

Clica sobre la imatge per descarregar-te'n el dossier informatiu

 

 

El dia de la inauguració

 

 

No te la perdis

L'exposició es podrà visitar al Palau Bofarulldel 22 de novembre fins al 17 de desembre de 2022.

 

Horari: dimarts a dissabte, d’11 a 13 h

i de 17 a 20 h. Festius tancat

 

L'exposició