Les activitats econòmiques, productes i serveis destinats a satisfer les necessitats dels majors de 55 anys, la coneguda com Silver Economy, es consolida com un factor clau per a la transformació i desenvolupament de les societats, sobretot en entorns rurals, en què el despoblament i la longevitat de la població són un tret característic. Aquest ha sigut el fil conductor de la trobada de la Red de Entidades para el Desarrollo Local (REDEL), que s’ha celebrat a Falset aquest dimecres i que també ha comptat amb activitats a Tarragona. Una setantena de membres, procedents d’arreu de l’Estat, han participat a la jornada, durant la qual s’ha celebrat l’assemblea anual de l’entitat, que per primera vegada ha acollit un municipi de la demarcació de Tarragona, de la mà de la Diputació.
“L’aplicació de la innovació en aquests àmbits és del tot necessària i ens ha de permetre abordar els reptes que tenim a l’actualitat, com és el cas del desenvolupament rural”, tal com ha posat de manifest la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, durant la benvinguda institucional, qui ha posat de manifest que els pobles rurals “tenen present, però sobretot tenen futur”. A la benvinguda també han participat l’alcalde de Falset, Carlos Brull, i la presidenta de REDEL, Carme Casado. Tots ells han ressaltat la importància d’aprofundir en temes que ens preocupen en conjunt i que necessiten d’aquests espais de reflexió i de debat a la recerca de solucions.
Durant la seva intervenció, Carlos Brull ha posat de manifest que “hem de mantenir els pobles vius perquè la gent hi vulgui viure”, tot destacant l’aposta per activar l’economia i generar noves oportunitats a la comarca. Així mateix, ha assegurat que als pobles petits i en el món rural també hi ha espais per a la innovació”.
La presidenta de REDEL, Carme Casado, ha assegurat que “treballem per garantir la igualtat en tots els territoris” sota la premissa “millors llocs de treball per a més persones”, i ha afegit que “compartir experiències és un acte de generositat imprescindible per avançar com a societat”.
Alberto Bokos, expert en aquest àmbit ha destacat durant la conferència que ha ofert que “ens trobem en un escenari de canvi demogràfic caracteritzat per un envelliment de la població i hem d’adaptar-nos en tots els sentits”.
La trobada ha servit també per compartir experiències, bones pràctiques i projectes futurs de les regions participants, com és el cas el projectes Arrela’t i Activem Pobles. A més, destaquen el nou Centre d’innovació territorial (CIT) que es farà a Falset properament, fruit de la col·laboració entre la Diputació de Tarragona i el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, i el projecte RuralSilverHubS, que pretén dinamitzar zones rurals amb propostes emprenedores per a millorar la qualitat de vida de la població Silver. Aquest projecte comptarà amb finançament europeu (programa Interreg Sudoe) i s’iniciarà el proper mes de juny.
