Sostenibilitat

Vespa asiàtica

avispa

La vespa asiàtica, o vespa velutina, és una espècie tòxica invasora, detectada per primer cop a Catalunya el 2012, a les comarques gironines, i que s'ha estès pel territori de manera alarmant. La seva presència és un perill per a l'apicultura i per a la salut pública.

Què en sabem, de la vespa asiàtica?

Què és la vespa asiàtica?

La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) és una espècie exòtica invasora que ja és al nostre territori. La seva presència és un perill per a l’apicultura i per a la salut pública, ja que les seves picades són molt doloroses, tot i que no són més perilloses que les d’una espècie autòctona. També suposa un perill, de manera indirecta, per a la pol·linització de plantes conreades i de flora silvestre, ja que s'alimenta de les abelles pol·linitzadores.

On fan els nius les vespes?

Les vespes asiàtiques fan dos tipus de nius:

  • Primaris: petits.
  • Secundaris: molt més grans i generalment en un lloc elevat.

Fitxa sobre els nius (© Diputació de Girona)

Com és i com s’identifica?

La vespa asiàtica té una coloració més fosca que la diferencia d’altres vespes. Tot i amb això, es confon sovint amb altres insectes pol·linitzadors que cal respectar.

La Diputació de Girona ens ofereix un material divulgatiu, unes làmines elaborades pel seu Servei de Medi Ambient i l'il·lustrador naturalista Toni Llobet. 

Enllaç làmines vespa (© Diputació de Girona)

niu vespa asiàtica

 

Lluitem contra la vespa

La Diputació de Tarragona ofereix suport als ajuntaments de la demarcació per lluitar contra aquesta espècie invasora:

  • Aplicació SITMUN (Vespa asiàtica). Es tracta d'una aplicació promoguda per la Diputació de Girona, i que compta amb el suport de la resta de diputacions catalanes, que té com a objectiu establir un registre de dades i informació territorial sobre aquesta espècie i que permetrà a les administracions públiques unificar la recollida d'informació associada a la detecció de nius de vespa asiàtica i compartir criteris per lluitar-hi conjuntament.
  • Subvencions destinades a l'execució d'actuacions per a la gestió d'espècies plaga i espècies invasores en espais urbans. Aquesta subvenció està destinada al finançament d'actuacions dels ens locals per a la reducció de la proliferació d'espècies plaga, entre les quals hi ha la vespa asiàtica.

Sessions tècniques

Amb l'objectiu de sumar esforços entre les administracions i la ciutadania per lluitar contra la vespa asiàtica, i de difondre sistemes de control i lluita contra aquesta espècie invasora, la Diputació de Tarragona organitza una sèrie de sessions informatives virtuals per als municipis de la demarcació.

Aquestes sessions tècniques tracten de les principals característiques de la vespa asiàtica (o vespa velutina), el seu hàbitat, les zones per on s'estén, les problemàtiques que causa aquesta espècie invasora i com posar-hi remei. També sobre els ajuts de la Diputació per als ens locals per a la retirada de nius i l'explicació del projecte “Sitmun-vespa asiàtica” per al control i el seguiment de l’espècie.

Els encarregats de dirigir les sessions són tècnics de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori de la Diputació de Tarragona, del cos d'Agents Rurals i del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat.

Podeu consultar els resums de les sessions en els següents documents:

Vídeos de les sessions tècniques